Ustna vprašanja - prof. Pust

Izpit poteka v petem nadstropju, sestra Dana vam da pacienta (kolikor sem razumel, ga je sama izbrala, profesor sploh ni vedel, koga imam) in na naso sreèo je sestra zelo prijazna.
Profesor je zelo kul, sicer veèkrat kaj preslisi, tu in tam malo kaj dodatnega vprasa kot je samo v njegovih vprasanjih, ampak niè taksnega kar ne bi mogel vedet (razen seveda èisto novosti iz kardio, ko mors bit pa itak malo frik, da jih ves).
Moj izpit:
- pacient z nestabilno angino pektoris z nizkim tveganjem, opravljeno bo imel CABG zaradi trozilne bolezni in ze predhodne PTCA - gres vse lepo po vrsti (pri meni ga je malo manj zanimala anamneza, razen seveda osnovne bolezni, sem pa moral iti èez praktièno celoten status), malo veè èasa prebijes pri EKG.
- KOPB - poleg teorije za nastanek kroniènega bronhitisa (vazno da ves, da ena vpleta kajenje, druga pa dednost) se celotna klinièna slika z PAAK, dihalnim popusèanjem in zdravljenjem. Vmes pa seveda se njegov (zdi se mi zelo priljubljen) cor pulmonale (R v V1 in V2 mora biti vsaj veè kot 7mm, poleg ostalih znaèilnosti)
- zapleti sladkorne bolezni - vsi lepo po vrsti, s klinièno sliko (mogoèe dve podrobnosti: pri nevro zapletih je pogosto na zaèetku TIA, pri oftalmi pa so znaèilne mikroanevrizme zilic)
- dilatativna kardiomiopatija - njegovi slajdi, zdej je ze malo novejse dodatno zdravljenje - z elektrostimulacijo, ki sinhronizira krèenje levega ventrikla. Fino je, èe ves UZ mere za poveèan LV (kdo se jih sploh uèi?)
- dodatno vprasanje je bilo stunned miokard (predvsem pomen stresne scinti, takoj in po 24 urah, da loèis ali je sploh se ziv)
Izpit sicer zelo sprosèen. Ocena lepa in postena, ni vazno ali si XY ali XX.
Mnenje: ena izmed lazjih poti za naredit interno