Ustni izpit - dr. Ponikvar

Vse, kar piše o njem na medenem drži. Ustni se je začel malo čez osem, dobila sem pacienta z neorpedeljeno končno ledvično odpovedjo, po  presaditvi ledvic. Nrediš anamnezo, status. Res je dobro natančno izprašati o vsem okužbah, zdravilih, kasneje ga zelo zanima, na kakšen način si kaj vprašal. :) Za vse imaš več kot dovolj časa, zdravila lahko preveriš preko registra. 

Po anamnezi sem profesorja kar nekaj časa čakala, nato pa se je začel prijeten klepet ob čaju, kavi in piškotih. To je bil verjetno eden izmed najbolj prijetnih ustnih izpitov na faksu, tako da kar mirno:). 

Najprej podrobno poročas anamnezo in status, prof si sproti zapisuje stvari. Pacient je bil zdravljen za tbc, v vzvezi s tem sva se pogovarjala o tuberkulinskem testu, kako se ga izvede, kaj se meri (zatrdlina, ne rdečina), potem pa veliko njegovih tradicionalnih tem: AMI z zdravili in dozami, hiperkaliemija z dozami, pljučnice, spirometrija, preiskave dihal, njihov vrstni red, SB z akutnimi zapleti, diabetično nogo, stranskimi učinki glukokortikoidov (Cushing) z mehanizmi ter obrazložitvijo zakaj do čea pride (npr: inzul. rezistenca, povečanje glukoneogeneze, ... privede do SB itd), pri hiponatriemiji je pravilni odgovor za zdravljenje 10-.12mmol/24 h, tiste različne vrednosti za akutno, kronično itd. pozabite, vzorki za kronično ledvično odpoved, razlika med akutnim in kroničnim pielonefritisom(pri kroničnem imaš ponavljajoče sistemske znake, okužbe, funkcijo eldvic se z vsakim izbruhom psotopno manjša), okužbe sečil, preiskave, veliko v smilsu kaj bi anredil družinski zdravnik, na kaj ej treba biti pozoren, vrstni red preiskav, na kaj gledaš v seču, krvi.., in v tem smislu naprej, večinoma tisto, akr je že opisano... Zato se res naučite tisto, kar do anpisali že moji rpedhodniki. 

VEliko pove sam, ti ga zgolj dopolniš, če odgovarjaš prestrašeno, te spodbuja, da je prav, če ne veš takoj, počaka, da odgovoriš.. Na koncu dobiš še rtg in ekg, prgleda tvojo dokumentacijo, kratek klepet  o tvoji prihodnosti ter že stopaš novim izzivom naproti. Vsekakor je njegovo ime pri tvoji vpisni številki odlična stvar:) Srečno vsem, ki vas izpit še čaka!