Ustna vprašanja - prof. Štabuc

Moja izkušnja iz interne ustnega: Dobila sem super pacienta v gastro intenzivi. Imel je meleno in hematemezo, vzrok je bil krvaveč ulkus želodca. Komorbidnost: sb na insulinu, protin, hipertenzija, KOPB. Diagnoza ni bila težka, specializanti ti z veseljem priskočijo na pomoč pri kakšni dilemi, izvidih. Edina slabost je bila, da sem imela samo 45min časa za vso anamnezo in status, ampak je vseeno šlo...

Ustni izpit: Vsa vprašanja se nanašajo na pacienta. Najprej sem mu poročala anamnezo in status, malo sva se pogovorila o možnih vzrokih. Teme ostalih vprašanj pa so bile:
- vzroki melene (iz kje izhaja večina krvavitev), možni vzroki krvavitve iz požiralnika
- Gerb (zakaj to, da rečemo da ima nekdo zgago, ni pravilen izraz...)
- vzroki ulkusa želodca (HP, nsar, tudi klopidogrel!, pri katerih boleznih je ulkus tudi pogostejši - Cushing, sb, th. s KS)
- diagnostika krvi v blatu - testi
- KOPB vs. intersticijska pljučna bolezen
- dva tipa bolnikov pri KOPB - rožnati pihač, modri zabuhlež, v čem se razlikujeta, pri kom je prognoza slabša?
- protin - kako definitivno dokažemo, da gre za protin (punkcija sklepa, najdba kristalov urata), akutna terapija.

Mnenje o profesorju: včasih nisem čisto vedela, kaj hoče od mene da mu povem. Zna se zgodit, da če ne boste vedeli kake stvari odgovorit, se bo kar naenkrat totalno razhudil ;), čez pet minut bo pa spet čisto ok. Očitno tak pač je, je treba to vzet v zakup. Smeje se pa ne prav rad. Oceno sem dobila premosorazmerno znanju, tako da all in all, vredu izpit. Pa še hitro je blo konec.

Srečno!