Ustna vprašanja - prof. Štabuc

Pozdravljeni,

Po dolgem casu pisem na mail spet kaj koristnega, kar pa prepisujem temu, da sem se kar nekaj casa jebal z tem izpitom. Razdelil ga bom nekako v tri dele:
Pisni del:
Pisni del so dali ze drugi kolegi na net, so se lepo potrudili, omenil bi samo, da sem vsa vprasanja v taksni ali drugacni obliki ze srecal iz starih vprasanj, a kljub temu na pisnem nismo ravno blesteli?!? Cemu bi sli pripisat to dejstvo. Pa gremo po vrsti:
Nekih pretiranih tezav ni bilo z gastro, kardio, pulmo, klinicni primeri. Probleme pa delajo vprasanja iz Hemato in Revme. Nekje je tako, da lahko ze ce enega nepravilnega izkljucis dobis pravilno kombinacijo, drugje pa pravilnih kombinacij sploh NI. Nekje je bil primer, ko se je vedelo, da sta pravilna 2 odgovora, drugi pa napacni, a te kombinacije ni bilo? Verjetno si moral obkrozit tisti odgovor, kateri je vseboval samo enega od teh in ne tistega, ki je imel oba pravilna in eneka napacnega, kot sem storil recimo jaz. Tako, da se je treba poglobiti v vprasanja iz teh dveh poglavij. Po drugi strani pa profesorji rezultatov tk ne upostevajo, tk da je to pac treba samo naret.
Nato pridejo rezultati-vidis po sklopih kolk si pisal. naslednji dan razpored, ki smo ga nekateri prekljinjali, saj smo imeli cez en teden-idealno da do takrat pozabis, pa se na pir nisem mogel it tako kmalu.
In nato se ustni:
Prakticni del:
Najprej se jebes, da sploh najdes kje je vse skup, ko pa sem koncno nesel tajnico me je kr vrgla na gastro intenzivo
in dohterom rekla naj mi najdejo pacienta, po par minutah sem dobil eno staro gospo, odpravim se h njej. Iz vseh strani so mi prisepetavali da ima en tumor v trebuhu in plevralni izliv. Enih 10 min se pogovarjam, nakar dobi zajtrk. Nato sem jo gledal kako je, ji ponagal natocit mleko, odpirat marmelado pa take fore... Pristonil sem se stetoskop na pljuca, potipal on tumor ko je sedela in to je bilo to. Odlocil sem se, da je dovolj, ker sem presodil da hoce imeti mir in grem v sobo za specializante, kjer mi je oddelcni tim prijazno vse razlozil madtem, ko je student na vajahpazil in cuval, da ne bi prisel oddelcni zdravnik...ko je le ta prispel sva sla do pacientke v minuti sem mu povedal za kaj gre pri gospe, nato je odsel na nek seminar jaz pa k prof. Stabucu.
Teoreticni del:
Pridem v pisarno, se rokujeva, usedeva, nekaj casa gledava, nakar me vprasa kaj je z pacientko, pa sem ze mislil, da sem se je resil...Hotel je vedeti zakaj je dispnoicna! Seveda ko sem omenil plevralni izliv, je rekel, da je njen premali za dispnejo. Omenil sem anemijo, in seveda takoj podvprasanje-najpogostejsi vzrok mikrocitne anemije pri 70 letih? To je krvavitev iz ascendentnega dela debelega crevesa, to pa zato, ker lahko dolgo po malem krvavis (pogoj za tako vrsto anemije) hkrati pa nimas simptomov-bolecina, obstrukcija,..ta dela crevesa se baje lahko kr raztegne. Nasteval sem kar sem se pac spomnil in na koncu sva prisla do limfangiakarcinoze-zaradi metastaz iz halangiokarcinoma, ki ga je tudi imela. pomembno je bilo, da moras vedno izkljucit PLJUCNO EMBOLIJO, d-dimer ina veliko negativno napovedno vrednost, ce je pozitivem pa je treba potrditi diagnozo z VP scintigrafijo, ali angiografijo!
Nato me vprasa kaj se ima gospa? Sem nastel kar sem prebrar iz popisa:Hiperholesterolemija, hipertenzija, SB. In on:"Ali gre morda za Metabolni sindrom?" Neto sem pa moral to seveda razloziti: Najprej reces da je to sindrom-skupek simptomov! Trigliceridi nad 1,7, povisan tlak (sem si kr zmislo 140/90 in ocitno je bilo vredu-pac da je dobil obcutek, da vem o cem govorim), nato HDL pod 1, povisan LDL in cesar je bil najbolj vesel in je baje najpomembnejse je povecan obseg pasu. Vprasal me je koliko je meja: To pa je zenske 88. m 94 (ko sem mu ti dve stevilki povedal je bil sokiran kako jih vem-naucil sem se jih pa ze pri higieni in to tako: Leta 91 se je slovenija osamosvojila, v grbu pa imamo 3 celjske zvezde. In potem dobis stevilke:
Zenske 91-3=88
Moski 91+3=94
Tu me potem ni vec gnjavo.
Naslednjo: "vsaj 9 vzrokov za povisano temperaturo!"
Mislil sem si, to ne bo tezav... se koncentriram, medtem pa me prehiti z:
INFEKT (tu je mislo cisto vse bakterije, viruse,...), in ze je sel najlazji rakom zvizgat, hitro recem RAK, da me ne bi se tu prehitel, pomemben je bil limfom in da ju undulirajoca temperatura, nato me je spet prehitel: SARKOIDOZA, sem hitro nadaljeval AVTOIMUNOST, VASKOLITISI, nato razmisljam in spet on: HORMONSKI VZROKI, potem sem poskusal tuberkuloza, scitnica, on pa "je pod infekti in hormonskim" Nato sem rekel poskodbe, recimo infarkt (tk ko je vprasanje v testih) mislim da je rekel, ja METABOLNE so to in je ostala se ena, nisem je vedel, on pa NEPOJASNJENA T. Rekel sem mu, da jez te ne priznavam, da bi izgledala kot da sem jo vedel ampak zarad tega nisem rekel...

Nato rece naj si izberem eno vprasanje iz gastra o katerem bom moral govoriti 10min in mi je obljubil, da ne bo vec skakal v besedo kot je do sedaj:) Izberem akutni pankreatitis, ker pac pise o tem najvec v interni in sem mislil, nekaj bom pa ze govoril. In se preden odprem usta mi rece kaj je to hereditarni pankreatisit? Gleda on mene, jaz njega in nic...Smejal se je, zdelo se mu je zabavno in potem kar naprej:"katera znana druzina pa ima to?" Sedaj sem pa moral poskusit sreco-rekel sem Bonaparte, ko sem nekje bral da so imeli dednega raka zelodca, oboje so prebavila, zakaj ne? Seveda ne bilo prav-to je druzina bivsega ameriskega predsednika Carterja (demokrat kot Obvama) in mi nato zacne razlagat kako so njegovi bratje in sestre umirali ra rakom pankreasa, ko ga vprasam, zakaj je pa potem on se ziv, odgovora nisem dobil, po mojem me ni slisal...
Tu je hotel se vedeti da okvaro povzroca tripsin, amilaza in lipaza pa sta samo diagnosticna markerja! Rekel sem da sta dve teoriji nastanka-tk ko je v knjigi medtem ko jih razlagam sam pri sebi govori da so 3, kurc pa taka knjiga. Hotel je vedeti zaplete, in kako pristopis h takemu bolniku: Znacilen je trias: Tipicna bolecina, povisana amilaza, lipaza in CT prikaz pankreatitisa. Vsaj 2 morata biti pozitivna, da imas diagnozo. (podobno kot infarkt). Vprasal je ce zdravis z antibiotiki in se nasmihal, ze z njegovega obraza si razbral, da ne, vsaj na zacetku ne, ce pa je CRP povisan vec dni pa je treba dat antibiotik mora bit tak ki gre v nekrozo:ciprofloksacin ali imipenem. Ransonove kazalce je bilo treba samo omeniti. Hotel je tudi osnovne ukrepe:infuzija-tu se da kr neki govorit in polj je rekel ok.
Se dva vprasanja iz tem, katere sem pisal najslabse, seveda Hemato in Endokrino, ampak ne sprasuje takih podrobnosti kot so na pisnem.
1.Endokrinologija: NADLEDVICNICA
Tulaj mi je kar srce zaigralo,hotel je pa po vrsti in struktorirano:
Nadledvicnica izloca 3 skupine hormonov:
KORTIZOL
ALDOSTERON
SPOLNE HORMONE
Ena skupina bolezni je ko se kateri izmed njih prevec izloca, 2.skupina pa ko je katerega premalo.
Nato pa lahko sele zacnes vse sindrome. Izpostavil bom par stvari, ki so mu bila pomembna.
-pri adenomu nadobisti je pomembno da omenis, da je driga nadledvicnica atrofirana! (zavrta hipofizna os zaradi inhibicije prevelikega kortizola na ACTH secernirajoce celice).
-Conov sindrom: Kaj najdes v krvi: povisan Na in znizan K, in z K se izloca tudi H, tako da pride do tubolne acidoze-do zadnjega sva prisla skupaj in mi je rekel, da je zelo vesel ko skupaj prihajava do zakljuckov-tukaj je dokaz da ne zahteva nekih podrobnosti, saj je snov tako velika, da tudi profesorji ve vedo vseh podrobnosti...
-Adisonova bolezen: Tukaj sem mu moral vrniti za Carterja in sem rekel, da je imel to bolezen predsednik Kenedy (tudi demorkat) in potem on "A RES!" in je bil cisto navdusen zaradi tega podatka in "KAKO ZANIMIVO, NISEM VEDEL" ...kar malce so se mi ob tem zašibila kolena. Po tem je postal do mene se bolj razumevajoc. Vprasal me je se za diagnostiko za nadledvicnica in vse kar je bilo treba povedati je bilo to:
-hitri ACTH test
-1, 2 mg deksametazonski test
-CT ali scintigrafija nadledvicnic in
-MRI hipofizno talamicnega podrocja

2.)Se zadnje vprasanje: AKUTNA LIMFOBLASTNA LEVKEMIJA, rekel je, pa prosim klinicno sliko, katere hematologi ne znajo:)
To poves kaj pise v slovenski interni-Samo klinicna slika, ne neki CD 20 pa mutacije! Pomembno je bilo to:
-Imamo simptome zaradi obilice levkemicnih celic (infiltracija dlesni, vranice, koze, bezgavk...)
-simpotomi zaradi propada normalnih celic -anemija -krvavitve(trombociti) -okuzbe (premalo granulocitov)
-se splosni (vrocina, salbo pocutje,...)
ZELO RAD IMA DA GOVORIS SRTUKTURIRANO, verjetno pa ne zameri ce ti ravno ne uspeva prevec.
Vprasal je se kako se zdravi-edino z presaditvijo KM bolezen ozdravis, tukaj se je pa izpit koncal...

Tako nekako...profesor je zelo zelo korekten, po izpitu pa sem od srece koncno odsel v rogljicek na pir-seveda na prazen zelodec in namesto kosila! Me pa skrbi ena stvar...profesor Stabuc ima 2 sina, eden je pred kratkim koncal faks, drugi je pa leto dni starejsi od nas, katerim je mehanizem odvescanja o izprasevalcih na izpitu dobro znan...tako, da vaju prosim, da v kolikor bereta ta prispevek, ga prosim ne pokazita očku. V kolikor pa ga berete Vi, prof. Stabuc sem Vam dolzen kak pir.

Uzivajte,
Andrej