Ustna vprašanja - prof. Mušič

Precej je bilo že napisanega o izpitu pri prof Mušičevi, tako da bi posredoval samo par podrobnosti iz mojega izpita pri njej:

Vprašanja dobiš iz vseh področij interne kot so navedena na listu z rezultati pisnega izpita (8 skupin: kardiologija in intenzivna int.med., pnevmologija, gatroenterologija, endokrinologija in bolezni presnove, revma, hamato, nefro, klinični primeri). Obvezno vpraša par najslabših poleg pljuč, ki so te najbrž pripeljala na Golnik. Pri meni je spustila le hemato, verjetno zato, ker sva porabila 2h za ostalo

Depoziti v pljučih pri SLE vsebujejo poleg igG, igM še C3 in C1q sestavini komplementa, ta zadnji je menda edinstven za SLE na pljučih in to je prva na svetu odkrila prav ONA!!! Do takih podrobnosti se prikopljeta med spraševanjem, a brez strahu, ima dober občutek da smo študenti in koliko naj študent zna. Tako da se mi zdi da je njej dejansko najbolj bistveno znanje, razumevanje kardiologije, tako sam pafi kot vsi ukrepi, terapija (srčnega popuščanja ipd.) in si na tem mestu ustvari vtis o tvojem znanju, ne pa na podrobnostih kot je ta. Bo pa morda prišla komu vseeno prav!

Pri terapiji akutnega srčnega popuščanja me je vprašala katere inotrope daš. Najbolj sta se ji dopadla dobutamin in noradrenalin, pri čemer daš dobutamin raje, ker deluje bolj inotropno kot pa na povečanje frekvence. Zelo pomembni so tudi nefarmak ukrepi, impresioniraš jo če npr. začneš odgovor da pacienta najprej posedeš

Gastro: karcinoid na črevesu- kako ugotoviš:
-metastaze (povečana jetra…)
-verjetno tudi vsi ostali simptomi črevesnih težav, ki pa je niso zanimali
-paraneoplastični sindromi (tukaj je menda najbolj pogost sindrom neustreznega izločanja ADH)

Nefro: SLE na ledvicah – po mojem je ful za pričakovat kako tako vezivnotkivno bolezen, ker je strokovnjak za njih. Dovolj, da vidi, da imaš nekaj pojma oz da si nekaj prebral.

Na koncu sledi, kot je sama poudarila, njeno tradicionalno vprašanje – Anafilaksija. Povedat ji moraš kaj daš v kateri stopnji. Ali daš adrenalin, če sumiš, da ima bolnik morda anafil. reakcijo DA, ker adrenalin naredi manj škode, oziroma je razen v izjemnih primerih sploh ne naredi, kot pa če ga ne daš in jo ima!!! Čuti obvezo, da nas to nauči na ustnem, ker so nam tako pomembne reči na faksu premalo povdarili in potem pride do katastrof kot je bila letos v slovenj gradcu….Odveč je poudariti, da je ona naredila tisti plakatek, čeprav so te smernice menda že precej stare in si jih niso izmislili v SLO….

Drugih vprašanj se ne spomnim, vendar se je vse vrtelo okrog srca, pljuč in tudi revme (RA, SLE na pljučih…). Vmes je kakšen daljši monolog z njene strani, sicer pa je izpit res izpit v pravem pomenu besede, ko že po 5 min izgubiš tremo in te na koncu boli glava od razmišljanja.
Aja pa praktični del sem imel pri drugem asistentu, tako da sva smo malo predebatirala pacientove rtg-je.
Veliko sreče!!!!