Ustna vprašanja - prof. Strle

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (strle.doc)strle.doc40 kB
Oj!
To je zelo prijazen stric. Vpraša te-najprej greta čez pacienta, rad ima da veliko razmišljaš...
No od vprašanj pa-predelaj tista splošna poglavja na začetku - meningitisi, pljučnice pa git če se prov spomnim. No pol pa paraziti...to najbrž že veš pa potem še te ta bolj običajne stvari-hepatitis, salmonele in njim podobni-ne gre v neke podrobnosti in ne sprašuje nekih blazno nepoznanih stvari. Ja pa še neko zdravilo-običajno antibiotik, je pa vprašal že tudi protivirusna zdravila. KOnkretno sm bla vprašana-gnojni meningitis, ne vem kerga že parazita pa kinolone. Pri zdravilih morš vedt na kaj dela(tarčno mesto-penicilin-celična stena-nič bolj podrobno) na katere bakt(g-, g+) stranski učinki-najbolj osnovni. Ne komplicira res ne.
Veliko sreče!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jst sm mela izpit v petek.
po sili razmer sem mela res ful ful mal casa, zato sem spustila ogromno stvari - pa lepo prosim, to ni eden tistih mejlov v stilu "ej, jst se nism nc ucila" ker sem se - ampak v glavnem tisto, kar sem nasla na medenem srcu.
ja, res je ful malo, ampak to je to!
nas je bilo 5, vsak je dobil svojega pacienta in potem smo bili vsi skupaj izprasani v 1 uri in 45 minut - ja, vem ja, ekspres izpit :)

pacienti so bli - 2 s pljucnico, moja je imela sepso in absces na nogi, ena je imela meningitis, pa se en fant je mel tut sepso.
vsak je predstavil svojega pacienta, kaj je bilo posebnega v statusu. tuki te mal opozarjam, da ko te bo vprasal kaj mislis da je tvojemu pacientu, zastavi diagnozo bolj na siroko (odgovori v stilu streptokokna pljucnica mu niso najbolj vsec - ker pol zacne vrtat zakaj pa streptokokna..). potem je vsakega vprasal se par vprasanj ki so se vec al manj navezovala na njegovega pacienta - zdravljenje pljucnic, dokazovanje povzrociteljev pri pljucnicah, v kateri starosti kateri povzrocitelji.. mene je vprasal potem sepso in streptokokne okuzbe koze (pazi pri impetigu - me je vprasal lokalizacijo impetiga contagiosa pa sem mu rekla da na sp okoncinah, odkriti deli telesa pa obraz.. pol me je pa vprsau ce ni impetigo okol ust in sm pac rekla da stafilokokni je, on je pa mene streptokokne okuzbe vprasal - se mi zdi da sm ga s tem kr ocarala), pa potem katera je bistvena razlika med stafilokoknimi on streptokoknimi okuzbami koze. meningitis - kako potrdis diagnozo, tipicni simptomi in znaki, kaksen je likvor (tuki se je prou zapicu v to, pri katerem seroznem meningitisu je zlo zmanjsana glukoza v likvorju - ker pr boreliji kao je lahko, loh je pa tut normalna. no, odgovor je tuberkulozni meningitis). ta peta punca je bla vprasana pa endokarditis pa terapijo endokarditisa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jst bi ti svetovala tkole:
-okuzbe centralnega zivcevja in dihal NA PAMET OD A DO Ž :))
-od crevesnih bi si jst pogledala tist uvod - splosno o crevesnih, pol pa najbl pogoste povzrocitelje - tok da ce bos mel pacienta z diarejo,
da bos lahko povedal kaj je za enterokolitis znacilno, pa keri povzrocitelji so najbl verjetni (salmonela, kampilobakter..)
-od bakterijskih bolezni klostridije, klamidije, mycoplasmo in legionelo (lih zato k sta povzrociteljici atipicnih bakt pljucnic), pol pa
STAFILOKOKE IN STREPTOKOKE NA PAMET (predvsem okuzbe koze, pa kar pise o endokaridtisu je tle cist zadost - ce si se slucajno
ustrasu vprasanja)
do tuki sm si jst sicer prebrala vse, razen q mrzlice, rikecioz, sepse; tut tularemije pa antraksa si nisem - niti 1x.
pol pa virusi - tle me je pa zacel basat cas in sm si prebrala hepatitis a,b,c pa herpesviruse, KME, pa HIV in influenco. vse ostalo sm spustila - niti pogledala.
-zajedavce se nauci ker jih rad sprasuje - od nas ni sicer vprasal niti enega, ampak to se bolj redko zgodi.
in smo ze pri antibiotikih - za bruhat, vem! sam to je tut nekaj kar je tipicno za njega da sprasuje, tko da se jih kr nauci. nas tega SPET ni vprasal, je prou reku da nas pa dans ne bo moril z antibiotiki.
nas je pa vprasal cepiva - KME cepivo, virusna, bakterijska, cepivo proti gripi in pa kontraindikacije za cepljenje - to je 5 vprasanj, vsak dobil enega.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oj!
Tista vprasanja so tud vprasanja k so na izpitu...pa sploh se ne
hecam..jst nism verjela in sm si se ful enih stvari pogledala, na konc
sm bla pa sam cist tista vprasana in to 3...eno je v zvezi s pacientom
( infekt secil ), en anitibotik ( ne spomenm se kerga ) pa
cepljenja...to mors res v nulo znat...ce znas tista vprasanja, mas ze
velik moznosti za lepo oceno; ponavad vprasa tiste tropske zadeve tud
lahko al pa vsaj, ce si med oceno, pa slisala sm, da zadnje case dost
se dodatno stafilokoke, streptokoke...tko no...izpit je zelo luskan,
tak sproscen, on je prijazen, ni pretirano zahteven, res super, men je
blo ful fajn. Zjutri smo ga sicer cakal eno uro, ampak sej se da
potrpet ;)
drzi se, srecno!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zivjo, jest sm delala izpit lansko leto jeseni, tko da se vprasanj bl slabo spomnim ampak blo je nekak takole:
1. pacient (anamneza, status... mel je meningitis, zato vse od meningitisov-klinična slika, labolatorij, kere preiskave bi naredu...)
2.sepsa in SIRS!!!! (SIRS-a ni v knjigi, tko da je bil zadovoljen, ce si sam vedu, kaj to je)
3. antivirusna zdravila (samo osnovne skupine za nastet... V bistvu je vprasov, ce poznam kaksna protivirusna zdravila)
Pa se en vprasanje, sam se ne spomnem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej,
meni se je zdel ful fajn izprasevalec. Mislim, da sprasuje bistvo in da
ne gre v detajle, bolj tista klinicna logika. Nobene patogeneze bolezni itd...
sprasuje antibiotike po sistemih...se pravi dobis npr. MAKROLIDE in moras poleg parih predstavnikov povedat, a jih uporabljamo za okuzbe dihal...kdaj, kateri povzrocitelji...secil...itd isti princip.
menda, da vedno vprasa enega parazita...ostalo pa mislim, da je na medenem. Tole ti sicer ne odsteje 400 strani ampak =) ceprav je pa kolegico vprasal parazita za visjo oceno in je rekla, da raje ne bi odgovarjala, pa sploh ni bilo frke, je dobila 9.
Pa ne se ustrasit, ce dobis pacienta, pri katerem ne bos tocno vedel kaj mu je, pac razmisljanje je tisto, kar hoce.
Veliko srece z izpitom =)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cau.
Pred kratkim sem delala izpit pri Strletu in imam na to kar lepe spomine. Pacientko so mi sicer odpeljali na punkcijo kostnega mozga po petih minutah anamneze, pa je bilo vseeno dovolj, da me je malo spraseval o tem, kaj bi ji lahko blo. Ampak mi ni prav nic zameril, ker nisem takoj ustrelila "gnojni meningitis" (res je, da ni imela nobenih tipicnih znakov)...vglavnem - vse poteka kot dokaj sproscen pogovor, sicer sprasuje vse hkrati (mi smo bili stirje) oz. v krogu, tako da po vsakem odgovorjenem vprasanju čakas, da spet prides na vrsto, kar zna biti vcasih naporno, ker res iz vsakega potegne tudi tisto, o cemer se ti niti sanja ne, da znas:) Vazno je, da znas bistvene stvari in da mu pokazes, da znas razmisljat (tudi malce izven okvirja infekcij - npr. ce bolnik nenadoma izgubi zavest, najprej pomislis na CV inzult in seveda na gnojni meningitis:)) Sprasuje bolj pogoste stvari, torej meningitise, stafilo in streptokokne okuzbe, boreliozo... Nas je najprej spraseval o tem, kar so imeli pacienti, torej gnojne in serozne meningitise (etiologija, klinicni znaki, likvorski izvid), kolega je vprasal streptokokne okuzbe, predvsem sta razclenjevala izpuscaj pri skrlatinki, drugega je spraseval o vrocini neznanega izvora, predvsem je hotel vedet definicijo, ker je kolega rekel, da ima njegova pacientka to diagnozo... Potem je dal vsakemu se eno vprasanje iz antibiotikov, no jaz sem namesto tega dobila protivirusna zdravila (poves predstavnike, mehanizem delovanja-ne v detajle, za kam se uporabljajo-secila, prebavila. zg. ali sp.dihala- po kljucu kateri mikroorganizmi vecinoma povzrocajo okuzbe v teh predelih; pri protivirusnih poves viruse, proti katerim se ta zdravila uporabljajo). Ni prevec zamerljiv, ce kaj malo narobe ustrelis... Nas ni spraseval zajedalcev, kot smo pricakovali po pripovedovanjih (najbrz nas je mel ze poln kufer:)) Ocene so bile tudi boljse, kot smo pricakovali:)
Glede tega, kaj lahko spustis, ti ne znam svetovat, mislim pa, da ti kaksnih ekzoticni okuzb ni treba brat v detajle. Pa tudi pri pogostih se osredotoci na glavne stvari, ker podrobosti res ne sprasuje.
Pa se en bolj tehnicni nasvet: poskusi prit na kliniko tocno ob 7.45, ker je kolegici malo zameril, ker je zamudila in ji je moral potem naknadno iskat pacienta.
No, zdej mi je ratalo napisat cel roman, povedala ti pa nisem nic kaj konkretnega.. Vglavnem, bodi sproscen in predvsem misli z glavo, pa bo slo; vsekakor ti ni treba bit u nulo napiflan. Srecno!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kot sem presenečeno ugotovila jaz, resnično sprašuje samo tisto, kar je napisano na medenem srcu (začetek-pljučnice, driske, meningitis- in konec-antibiotike, virostatike, cepljenja, parazite- knjige in mogoče hiv). lahk se naučiš v enem tednu za 10! pri nas pacientov ni poznal in smo si lahk celo to malo namislili..oz. vprašaš kako sestro, zdravnico na tistem oddelku...veliko sreče!