Ustni izpit - prof. Tomažič

1. Pacient z E. fecalis bakteriemijo in infekcijskim endokarditisom. Na kratko anamneza in patološke najdbe v statusu. Nato en kup kratkih in usmerjenih vprašanj - kaj bi bila najverjetnejša diagnoza (IE), kaj bi iskal v statusu ob delovni diagnozi IE (šum nad prekordijem, oslerjevi vozliči, Jeaneweyeve spremembe, krvavitve pod nohti, krvavitve na veznicah, specifično je hotel slišati tudi povečana jetra in predvsem vranica), katere povzročitelje bi pričakoval, če bi bil izvor bakteriemije v ustni votlini (anaerobe - peptostreptokoki, fuzobakterije, Bacteroides spp. itd.), kako bi potrdil diagnozo IE, klinični kriteriji po Dukeu, kaj bi še lahko naredil, če bi bil TEE negativen (FDG PET-CT), ali je zelo verjetno, da bi bil PET-CT pri našem pacientu pozitiven (ne, ker smo ga že en teden zdravili z atb in je stopnja vnetja verjetno že precej nizka), kako bi zdravil v primeru, da dokažemo E. fecalis (ampicilin + gentamicin, 4.-6. tednov), zakaj smo našega pacienta zdravili 7 tednov, s katermimi atb bi pokril enterokoke (penicilini, glikopeptidi, če niso VRE, lipopeptidi, lipoglikopeptidi, oksazolidinoni, aminoglikozidi ....).

2. Gnojni meningitis. Sem začel z definicijo in konstalacijo likvorja (primerjalo s seroznim). Nato me je vprašal najpogostejše povzročitelje gnojnega meningitisa ter katera bakterija bi prišla najbolj v poštev pri likvorju seroznega meningitisa z znižano Glc in povišanimi proteini (hotel je slišati M. tuberculosis). Katere bakterije so najpogostješe povzročiteljice pri novorojenčkih (rektalna in vaginalna flora - E. coli, L. monocytogenes, S. agalactice... hotel je slišati predvsem slednjo), koga ogroža L. monocytogenes (oslabljena celična imunost - ne pozabit na nosečnice). Kateri atb bi dal za Listerijo - ampicilin.

3. Tetraciklini. Sem povedal zgradbo, mehanizem delovanja ter od česa je odvisna učinkovitost. Potem sem od klinične uporabe naštel samo rikecije, erlihije in anaplazme pa sva šla kar naprej.

4. Zaviralci integraze - samo poimensko navedit vsaj en primer (Raltegravir, Dolutegravir).

Profesor daje zelo veliko kratkih vprašanj, na katere se odgovori z eno besedo ali stavkom, tako da sem v zgornjem opisu zagotovo še kaj izpustil. Predvsem se največ časa zadrži pri prvem vprašanju, ki je vezan na pacienta, potem gre pa vedno hitreje naprej. Sicer je prijazen in korekten, če kaj ne veš iz prve, ti poskuša pomagati s kakšnim namigom. Čeprav se ne heca kot na predavanjih in ima skozi celoten izpit resen izraz na obrazu, naredi sproščeno vzdušje s svojim pristopom in načinom govora.