Zbrana ustna vprašanja 1. sklop 15-16

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Ustniinfekcije1.sklop15-16.docx)Zbrana vprašanja 1. sklop 15-1614 kB

Ustni infekcije 1. sklop 2015/16
Nekatera vprašanja, komentarji po izpraševalcih

prof. dr. Janez Tomažič, dr. med.
pacient je bil z neznano diagnozo (izpuščaji, afebrilen, meningitisni znaki (KME že imel), bolečine v sklepih, glavobol)
 vprašanja: akutno vnetje žrela, gnojni meningitis, fluorokinoloni, virusne driske

2. Pacient z endokarditisom (S. bovis). Anamneza, status, čist tko kot na vajah na izi. Notri sva bila 2. Imela sva 1,5 h časa za status + anamnezo. Si rad vzame čas zase. Vprašanja: endokarditis (povzročitelji, koliko časa zdravimo M. bovis endokarditis (2. tedna), zdravila za IE kaj pride v poštev, pacient je bil alergičen na penicilin), cepljenje (koledar obveznega cepljenja - to sem sam začel in cepivo proti pnevmokoku - on vprašal), makrolidi (na kaj delujejo, kateri so predstavniki, splača se povedat tukej še midekamicin, čeprav je pri poglavju Oslovski kašelj, katera patološka stanja zdravimo, osnovne zadeve - peroralno, delujejo na sintezo beljakovin, problem odpornosti kokov, neželeni učinki, razlika med klaritro- in azitromicinom - bolj trivialno kot zaresno vprašanje - azitro gre znotraj celice, neželeni učinki - podaljšanje QT intervala pri eritro, inhibicija p450 pri klaritro in eritro, bruhanje, krči), akutna driska (povedal definicijo, še preden pa sem rekel enterohemoragična E. coli pa je rekel,da je v redu). Fajn izpit, samo malo preveč čakanja.

3. Pacientka z meningitisom, potem kar prvo vprasanje vse o meningitisih (najprej gnojni, nato serozni)
Aminoglikozidi (predvsem indikacije (katere kombinacije uporabljamo in pri katerih okuzbah, pa kdaj uporabljamo same aminoglikozide))
Trihineloza

4. Pacient s septičnim artritisom. Najprej vse o tem. Diferencialne diagnoze (pri lymskem artritisu v 99% NI vrocine), zdravljenje.
Gripa - tudi antigenski premik, zdravljenje (na kaj katero zdravilo deluje), za kaj je sploh dobro zdravljenje, koga bi zdravil.
Cisticerkoza - povzrocitelj, kako se okuzimo, klinicna slika, zdravljenje.
Glukokortikoidi - kateri so, stranski ucinki!

5. Pacient z gnojnim meningitisom.
Tularemija
EBV (ne pozabi na povezavo z imunsko oslabelimi)
Fluorokinoloni

6. pacient z infekcijskim endokarditisom
- infekcijski endokarditis: preiskave, povzročitelji, zdravljenje
- makrolidi: delovanje, za katere bolezni, razlika med azitromicinom in klaritomicinom (ta ima krajši razpolovni čas)
- bartoneloza: kako se kaže + da je najbolj značilna zadeva bacilatna angiomatoza
- pojavljanje okužb po presaditvi organa (razdelitev na tri obdobja + katere zadeve se v posameznem obdobju značilno pojavljajo)

7. pacient z inf.endokarditisom (tuki me je vprašal še o delitvi peritonitisov in kdo povzroča primarnega; vrjetno me tega ne bi vprašal, če pacient ne bi mel ascitesa)
toksoplazmoza
koledar cepljenja
doma pridobljene pljučnice, naštet atipične pljučnice, zdravila za tipične in atipične; cepiva proti katerim povzročiteljem, kakšna pnevmokokna cepiva poznamo (pri men se je tok skoncentriral na ta cepljenja..tud je treba vedt katera so živa, katera mrtva)

8. pacientka z drisko (malo o bakterijskih driskah), cefalosporini, zdravljenje invazivne aspergiloze in kandidoze, CMV - super izpit, tudi če se kej zmotiš so lepe ocene, pa še vmes maš polno časa, če si hočeš še kej prebrat :P
prof. dr. Franc Strle, dr. med.
pacient: starejši gospod, ki je imel neko pljučnico (ni se dalo klinično določit ali je tipična ali atipična) plus še en super šum nad srcem, ki bi lahko bil infekcijski endokarditis
Prvo sem mogla na kratko povedat anamnezo in status, samo tisto kar se mi je res zdelo poembno, potem mi je rekel naj samo status pljuč prav poročam, ker je bila tam patologija. Ko me je vprašal, kaj naj bi imel pacient, sem mu omenila pljučnice (tipične in atipične) in endokarditis, pa potem sva se pogovarjala o vseh treh stvareh, kako bi jih ločli in podobno, na koncu pa sva se osredotočila na atipične pljučnice.
Drugo vprašanje je bilo samo za naštet bakterijska cepiva (kar hitro me je prekinil, če sem želela še kaj več povedat o vsakem cepivu).
Tretje vprašanje o trihinelozi (prašiču se da za pregled po kolinah prepono :P, pa ne pozabit na edem okoli očesa!).
Zadnje vprašanje je bilo o tetraciklinih, tu so bila navodla naj najprej dve povedi povem na splošno o tetraciklinih, potem za kaj se jih uporablja glede na bakterije in nato me je vprašal, če se jih upoablja za infekcije v glavi, zgornjih dihalih, sponjih dihalih, prebavnem traktu, mešanih okužbah v trebušni votlini, sečilih in spolovilih. (Zahteva pri vsakem antibiotiku, da se tako sistematično pove.) Pri stranskih učinkih sem poveala najprej vse tiste posebnosti za tetracikline in na koncu omenila splošne stranske učinke, kot so slabost in preobčutljivost. Se mu je zelo zelo zabavno, da nisem tega že na začetku povedala.
Fanj ustni, zahteva res klinično usmerjen pogovor in patogeneza pa podobno, ga ne ravno zanima.

Sva bila skupaj s kolegico, ki je lepo opisala...tudi vsi stari komentarji na medenem srcu držijo kot za stavo, tako da nič novega:
-pacient s spondilodiscitisom - katera slikanja in preiskave, zdravljenje (kaj, čas)
-potem pa analogno s kolegico - meningitisi, toksoplazmoza in makrolidi
Res ne komplicira...osnovne, klinično relevantne stvari.

Pacientka s septičnim artritisom, povzročitelji, diagnoza, razlika med septičnim artritisom in celulitisom glede na status, ballottement, zdravljenje.
Makrolidi, nekaj primerov, na koga deluje, za okužbe katerih organskih sistemov jih uporabljamo. Strle sprašuje po vrsti - ali delujejo na OŽ, GIT, zgornja dihala, spodnja dihala, okužbe sečil, okužbe spolovil. Stranski učinki (splošni - alergije, prebavne težave - in specifični).
Serozni meningitis - definicija, najpogostejši povzročitelji, razlika z gnojnim meningitisom, kaj določamo v likvorju, pri katerih seroznih meningitisih je lahko glukoza znižana (tuberkulozni).

Izredno prijazen spraševalec, sproščen ustni izpit, pomembno mu je klinično uporabno znanje, razne razvojne stopnje toksoplazme ga sploh ne zanimajo. Všeč mu je sistematično podano znanje. Pri nas je spraševal tudi okužbe pri imunsko oslabljenih bolnikih, virusne okužbe HIV pozitivnih bolnikih, prikrita bakteriemija, definicija sepse, zdravljenje virusnih hepatitisov in protivirusna zdravila, okužba s CMV.
prof. dr. Bojana Beović, dr. med.


prof. dr. Maja Arnež, dr. med.
pacient: deklica s pnevmokokno pljučnico; sifilis, IM, cisticerkoza, aminoglikozidi
pacient: 2 leti star fantek s astmo; malarija, KME, tetraciklini
pacient: 5 let star fantek s prikrito bakteriurijo ter prebavnimi motnjami in febrilnim stanje; povečane bezgavke na vratu-diferencialka, če pride do incidenta pri hepB+ pacientu, kaj naredimo? (hiperimuni Ig B),bartonela henselae (kaj povzroča, do kakšne vrste vnetja pride v dolgo časa povečani bezgavki-granulomsko vnetje), ameboza (najpogostejši izven črevesni-jetra, kako zdravimo črevesno in kako izvenčrevesno obliko)

prof. dr. Stanka Lotrič Furlan, dr. med.
pacient z legionelozo, FUO (samo definicija in vzroki po skupinah), influenca, aminoglikozidi
pacient z vnetjem kostnega vsadka, hepatitis a in kako ga ločimo od hepatitisa b, šen, katere skupine bolnikov z drisko bi zravili z antibiotiki, tetraciklini (kao rikecije zdravmo praktično samo s tetraciklini je hotla tut slišat)
prof. dr. Mojca Matičič, dr. med.
1. Pacient je imel spondilodiscitis vratu(omejenost gibanja v VSE smeri->meningealni znaki(omejenost premika glave samo NAPREJ+kako bi izgledal test za meningelane znake), potrebno je naredit nevrološki test(pacient ti prime obe roki, da preveriš moč…), potrebna natančna anamneza oz vse kar je pomembno za dani primer! Diagnostika, zdravljenje. Pacient je imel streptokoka-prišel iz žrela, zdravljenje kristalni penicilin, emprično bi pa zdravili stafilokoka.
2. Pljučnice - kdo so povzročitelji(..., coxiela, virusi-kateri..., potek, rtg(mlečno steklo), zdravljenje
3. Herpes virusi (obstaja jih preko 100, 8 jih je človeku nevarnih) - kaj je vsem skupnega(ko ga imaš, se ga ne rešiš :D), kako se kaže hsv1, hsv2(usta/spolovila) vzv - pasovec in norice - koga zdravimo - VSE nad 50, imunokomprimirani, možnost, da preide na oči…,/ 18+ in sekundanri kontakt(12-18let), HHV4, HHV5(zdravljenje slednjega - val(gan)ciklocir+protitelesa, kako se kaže tkivno invazivna oblike(kolitis, retinitis…)
4. infekcijski endokarditis - povzročitelji, major/minor(krvne spremembe - …, kao zgledajo Janeway spremembe, splinter hemoragije)
5. cepljenje - greš lepo bazično in dodatno(kolk odmerkov vsakega-tabelca iz knjige), hpv - kaj preprečiš, kme
Je prijazna, počaka da razmisliš, pomaga do odgovora. Če si vprašan med zadnjimi, lahko traja tudi nekaj ur, da prideš na vrsto. Vrstni red je poljuben.

prof. dr. Matjaž Jereb, dr. med.
pacient s poslabšanjem KOPB - pogovor je tekel predvsem o bakterijskih in virusnih okužbah spodnjih dihal.
 tetanus (pametno si je pogledat shemo cepljena in pasivne imunizacije po izpostavitvi), hepatitis b (prenos, klinična slika, pasivna in aktivna imunizacija, podrobneje o dg: HBs, anti-HBs, anti-HBc in pomen protiteles), norice(+ostale izpuščajne bolezni (!), sploh zapleti - poglejte si, js nisem znal dost in sva se matrala in tut profesorju se zdijo zgleda kr pomembne stvari), aminoglikozidi (ne rečt, da je tut za MSSA, nekje sem js to zasledil in sem na koncu izpadel neumno)
pacient s poslabšanjem KOPB podobno kot kolega zgoraj
-atipične pljučnice, podrobneje Legionella pneumophilla
-serozni meningitis
-kinoloni
Bolnik s septičnim artritisom (patogeneza - hematogeno, terapija)
serozni meningitis (povzročitelji - virusi in bakterije (spirohete - leptospira (endemska v Prekmurju), borelija, treponema), KME: klinična slika (tudi mielitis - prizadete proksimalne mišične skupine), shema cepljenja in poživitvenih odmerkov)
stafilokokni sindrom toksičnega šoka (klinična slika - bolečine v mišicah in izpuščaj, kako pride aureus tja - največkrat lokalizirana okužba mehkih tkiv, s tamponi je že zgodovina :P, prognoza je dobra (tudi če hipotenzija), veliko boljša kot pri streptokoknem TSS, diferencialna je lahko kawasaki)
6. otroška bolezen (kako se še drugače imenuje, klinična slika - najprej prodromalno obdobje z vročino, nato vročina izgine in se pojavi izpuščaj)
antimikotiki (samo razdelitev in ali delujejo na plesni in/ali kvasovke)
Res je prijazen, on vodi pogovor z veliko podvprašanji in te pripelje do odgovora, če ga na začetku iz prve ne veš :)


doc. dr. Mateja Logar, dr. med.
paceintka s KME, epidemiologija drisk in zdravljenje drisk, klinični potek hepatitisov, stranski učinki makrolidov, pet trenutkov za higieno rok :). Cukr od izpraševalke.

2. Pacientka s simptomi in znaki atipične pljučnice (laboratorijski izvidi kažejo, da je bila pljučnica v bistvu virusnega izvora) - povedala sem celo anamnezo, začela sem govorit status, ki je bil povsem normalen in me je prekinila. pogovorili sva se o diagnostiki, ki bi jo opravili, ona je povedala rezultate, jaz sem jih interpretirala. najbolj jo je zanimalo, kaj bi lahko bil izvor okužbe (verjetno vnukinja)
Najpogostejši povzročitelji gnojnega meningitisa (posamezne starostne skupine, imunokompromitirani bolniki, zakaj ne prevladuje več hemofilus influenze)
Indikacije penicilinov (vse, tudi tiste, za katere se kot antibiotik prvega izbora uporablja kaj drugega)
5 najpogostejših bolnišničnih okužb (tega poglavja nisem predelala. začela sem z naštevanjem okužb, ki sem se jih spomnila in povedala razlog, na koncu sem spravila skupaj 4, ampak ni bila nič huda :))
Hepatitis B (vse - od virusa, kako pride do okvare jeter, kakšen je lahko potek, kako zdravimo in zakaj, kdaj zdravimo, cepljenje in drugi preventivni ukrepi, ukrepi pri incidentu, zapleti in pozne posledice)


Res dobra izkušnja. Pomaga, išče znanje, večinoma se zadovolji z osnovnim znanjem o bolezni in logičnim razmislekom, ne komplicira in je nasploh prijazna in zabavna.

3. Toksoplazmoza, Anaplazmoza, Rotavirusi, Neželeni učinki aminoglikozidov

doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. med.
pacietnka s celulitisom (najverjetnejša dg., težave majo z zdravljenjem, ker antibiotik ne prime, zato sva se velik pogovarjali o antibiotikih, alternativah, sprašvala me je o diferencialnih dg., razlikah s šenom, z drugimi kožnimi vnetji, ipd.; ma res rada antibiotike;):), VZV: natančna klinična slika in herpes zoster (tud ramsey huntov, ampak sm sama na to speljala; pol še vsi možni povzročitelji akutnega faringitisa; zdravljenje pri najbolj nevarnem, katerem? Odg. S.pyogenes. In zakaj je nevaren?odg. imunski, gnojni zapleti (treba jih je blo naštet), antimikoti (kr nekaj podrobnosti me je med razlaganjem vprašala, vendar sm s stvarmi samo z njenih slajdov iz antimikotikov na vse odgovorila; preprečevanje bolnišničnih okužb :) Fajn je Lejkova, sicer kr zahteva, ampak predvsem, da povezuješ in si klinično usmerjen, srečno!
1. Pacient, za katerega nisi mogel takoj reči, kaj mu je: zbadajoče bolečine pod levim rebrnim lokom, stopnjujoča utrujenost, vročine ni meril, driska, ker je padel skupaj, je prišel v bolnico. Povedal, da so mu namerili 32 sladkorja. V statusu ni nič bilo s pljuči in s srcem, je imel pa napet trebuh, ascites. Nisem vedela kaj bi rekla, da mu je, pač težave ali pljuča, ali srce ali trebuh in potem sva startali, kaj bi naredila od preiskav - sem omenila hemokulture in je povedala, da so izolirali iz hemokultur enega streptokoka iz skupine viridans in sva prišli do infekcijskega endokarditisa, (ima bikuspidalno zaklopko pa slabe zobe), da se mu je razvilo zaradi endokarditisa srčno popuščanje, pa verjetno infarkt vranice. Pač tako s pogovorom se je vse lepo razpletlo, tudi če na začetku nisem imela pojma, kaj naj rečem, tako da kar pogumno. Posebej je povprašala po kliničnih značilnostih inf. endokarditisa - šuma jaz nisem slišala (je rekla, da ga tudi sprejemni zdravnik ni =), zelo je bila zadovoljna, ko sem naštela vse te posledice embolizacij: Oslerjevi vozliči, Janewayeve lezije, splinter krvavitve, krvavitve v veznico (jih sicer ni imel). Pa seveda zdravljenje, ampak je kar rekla, da ni treba zdaj vseh tabel, ampak načelno kateri antibiotiki, da je kombinacija z aminoglikozidom, da je iv., baktericidni…
Drugače so bila vprašanja vsa stara, začneš sam govoriti, potem te pa kaj usmerjeno vpraša:
2. aminoglikozidi - kako nižamo toksičnost - en odmerek na dan, spremljanje konc., pa je postantibiotični učinek, kje se jih uporablja čisto v vsakdanji praksi - okužbe trebuha in zgornjih sečil
3. akutno vnetje žrela - th s penicilom 10 dni, zapleti
4. ošpice - nahod, konjunktivitis kako bi rekel tem znakom - kataralni, zakaj se sploh sekiramo, če jih nekdo ima - zapleti: bakterijske okužbe pa na CŽS: postinfekcijski encefalitis, inkluzijski encefalitis, pa subakutni sklerozirajoči panencefalitis, če je kakšna terapija- ribavirin za pnevmonitis, vitamin A, pa kako cepimo pa kdaj
5. vse možne antibiotične profilakse našteti (res se splača dobro poznati zadnji dve strani v učbeniku =)
- --bolnik z endokarditisom (s. bovis) z zamenjavo srčne zaklopke- najverjetneje taisti pacient kot pri prof. tomažiču (glej zgoraj)
o endokarditisu na splošno, pa kaj so indikacije za takojšnjo operacijo (absolutne in relativne), kako ga zdravimo, nekaj malega pri tem je še spraševala o mediastinitisu- kdaj se pojavi, slikovna diagnostika
pljučnice- najprej bakterijske in potem atipične pač vse o tem (povzročitelj, klinična slika, kaj vidimo s slikovno diagnostiko …), ne pozabit na merila s katerimi določamo TEŽO pljučnice
bolnišnične okužbe- naštej najpogostejše vrste okužb in povzročitelje; kateri so dejavniki pri pacientu in kateri iz okolice pacienta, ki predstaljajo večje tveganje za okužbe
ameboza, ehinokokoza in cisticerkoza- malo bolj na splošno, kdo povzroča ,kako najpogosteje poteka posamezna reč, s čim zdravimo. Na kaj bomo pomislili pri popotniku, ki krvavo driska ->ameboza
cefalosporini- vse za povedat, pa stranski učinki in še najpogostejša odpornost (ESBL), za katere velja
makrolidi- spekter delovanja, indikacije za uporabo, stranski učinki
pa še malo itak o higieni rok in podobno čistih stvareh ;)


3.1. PLJUČNICA
- pacient s pljučnico in plevralnim izlivom; diagnostika: RTG (opis pričakovane slike), laboratorij (levkociti, nevtrofilco, CRP, PCT), mikobiologija (sputum, aspirat, BAL, kultura)+kaj ob suma na legionelozo?
- klasične in atipične pljučnice - povzročitelji, klinična slika, therapija
- sistem CRB-65

3.2. GRIPA
- etiologija, serotipi nevarni za ljudi
- posebnost zadnje epidemije, leta 2009 (zboleli tudi mladi zdravi in ljudje, s PREKOMERNO TEŽO)
- zdravila, cepljenje profilaksa
- cepljenje najbolj učinkovito pri mladih, največ koristi pri starejših
- učinkovitost cepljenja (genski pomik in premik)

3.3. ŠEN
- čist na splošno (povzročitelji, predilekcijska mesta…)

3.4. MAKROLIDI
- protimikrobni spekter
- neželjeni učinki (metabolizem preko cyp450 in posledice tega, podaljševanja QT intervala)
(dobil občutek, da pri prof. Lejko to dvoje res ful pomembno, ostalo kot npr. predstavniki, skozi kaj se metabolizira, morebitna potreba po prilagoditvi odmerka glede na očistek kratinina, imunomodulatorne lastnosti-vpliv na nevtrofilce, quorum sensing, p. aeruginosa, niti ne toliko)

ne skrbet, ful prijeten ustni! :D