Ustni izpit - prof.Lotrič-Furlan

Prof. Lotrič-Furlan je super izbira za ustni izpit. Sicer ni najbolj nasmejana, ampak je zelo korektna in da lepo oceno. Za pacienta si lahko vzameš poljubno dolgo, vpraša pa samo, kaj je bilo v statusu patološkega. Večinoma sprašuje svoja stara vprašanja, tako da se jih res splača pogledat. Rada vraša tudi kaj s svojih predavanj, predvsem okužbe kože in mehkih tkiv, tako da to predavanje res naštudirajte. Včasih te večkrat vpraša eno in insto stvar, tako da ne se zmest, ampak pač ponovite, kar ste že povedali. Ene stvari, ki me jo je vprašala, se nisem mogla spomniti, pa sem rekla, da to vem in da moram malo razmisliti, in mi je brez problema dala minuto za razmislek. Res je fajn izpraševalka, tako da imate srečo, če ste razpisani pri njej! ;)

 

Moja vprašanja:

1. Povzročitelji atipičnih pljučnic in s čim jih zdravimo (odg. makrolidi je povsem dovolj). Moj pacient je imel namreč atipično pljučnico in me je vprašala tudi, katere preiskave bi naredila glede na status. Sem rekla samo, da bi dala kri pogledat in naredila RTG pljuč, kar je bilo čisto dovolj. Pol mi je pokazala pacientov izvid krvi, kjer je imel CRP 180, in na podlagi tega sem ji morala povedati samo to, da je povzročitelj najverjetneje bakterija in ne virus.

2. Gnojni meningitis: povzročitelji in osnovni klinični znaki (glavni znak je MOTNJA ZAVESTI!). Zanimalo jo je, katere povzročitelje bi pričakovali pri otroku in katere pri odraslih. Vprašala me je še kontraindikacije za punkcijo likvorja (motnje strjevanja krvi oz. zdravila, ki na to vplivajo - npr. marevan, povečan intrakranialni tlak, ker lahko pride do herniacije možganov, in pa lokalno vnetje kože na mestu punkcije)

3. Herpes zoster z zapleti (predvsem hoče slišati, da je zaplet lahko tudi meningitis)

4. Okužbe mehkih tkiv, ki jih povzroča S.pyogenes. Odgovor je le nekrotizirajoči fascitis TIPA II. Tukaj ne začeti govoriti o okužbah kože! Vprašala me je še, kaj je pri nekrotizirajočem fascitisu pomembno: čimprejšnja prepoznava in kirurško zdravljenje.

5. Aminoglikozidi: predvsem jo zanimajo stranski učinki in kateri so ireverzibilni (ototoksičnost) in kateri reverzibilni (nefrotoksičnost).

 

Srečno! :)