Ustna vprašanja - prof. Lejko Zupanc

Ustni pri prof. Lejko Zupanc je super. Sprašuje tisto, kar je pomembno, najbolj pa je zadovoljna, če znaš povezovat stvari. Vsak dobi svojega pacienta, za katerega imaš približno eno uro. Najprej pri njej poročaš anamnezo in status, potem sledijo 3 do 4 vprašanja. Sprašuje pa vsakega posebaj! Ocena so lepe, mislim, da je pod 8 skoraj nemogoče dobit.

Moja vprašanja so bila:
1. Imela sem pacientko z infulenco, bila pa je pripeljana zaradi suma na pljučnico. Zato sva najprej razdelali diferencialko. Hotla je slišat primerjavo bolezni, zakaj eno ja in drugo ne. Sočno vprašanje je bilo, koliko je občutljiv sputum (50) in v kolikšni meri pride do bakteriemije pri pnevmokokokni pljučnici (5). Potem sva šle na zdravljenje in cepiva.
2. Ošpice: kako se prenašajo (aerogeno) in če poznam še kakšno bolezen, ki se na enak način prenaša. Sem rekla rdečke, ampak je hotla slišat tuberkulozo.
3. Preprečevanje bolnišničnih okužb: samo vrste izolacije in nekaj več o protektivni izolaciji. Sočno vprašanje tukaj je bilo: česa ne sme imati takšen bolnik v sobi. Odgovor je rož.
4. Zdravila za zdravljenje HSV okužb: bilo jih je treba samo naštet. Nekoliko bolj nadrobno je hotla slišat o VZV-ju; kdaj zdravljenje, pasivna in aktivna imunizacija.

Dodatne izkušnje:
Mene je S. pyogenes, pa nekaj o endokarditisu, pa o antibiotikih, konkretno o cefalosporinih.
Lejko je super, mene je pa spraševala o pacientki z endokarditisom, virusnih povzročiteljih driske, gripi, ter mislim da o aminoglikozidih + še kaj a se ne spomnim več. Tudi ne zameri če blekneš kaj res neumnega .

Imela sm pa pacientko z meningitisom, prvo vpr pol od tega, protiglivna zdravila, profilaksa meningitisa, pa se en virus sam se ne spomnim. Pa pri nas ni bilo nic od endokarditisa :) od ostalih dveh vpr. Kar se se spomnim so pa: s.agalacticae, cmv, profilaksa revmaticne vrocice, obvezna cepljenja (vsi smo dobili eno vpr od profilakse), antibiotiki, okuzbe secil.

Septični artritis (klinična slika, diferencialna diagnoza, zdravljenje), VZV (klinična slika), Candida (katere vrste poznamo, zakaj je pomembno jih ločit?zaradi različnega zdravljenja), Faringitis (bakterijski in virusni povzročitelji, zdravljenje bakterijskega), Makrolidi (spekter, kdaj jih uporabljamo, mehanizem delovanja).