Ustna vprašanja - Prof. dr. Franc Strle

3.4.2013

Pri profesorju smo bili na ta dan trije iz 4. in dve iz 6. letnika, izpit smo začeli ob 7:45 na oddelku, paciente nam je dodelila prof. Lotrič-Furlanova, s prof. Strletom smo bili dogovorjeni, da z jemanjem anamneze in fizikalnim pregledom zaključimo do 8:45, nato naj ga počakamo pred njegovo pisarno. Že v začetku je bilo rečeno, naj poročamo usmerjeno - samo patološke stvari iz statusa in za bolnikovo stanje relevantne stvari iz anamneze.

Najprej je povabil nas 3, kolegici sta malo zamudili in jima je rekel naj počakata zunaj, da najprej z nami "opravi".

Vsak je poročal na kratko o svojem pacientu, profesor je vprašal po delovni daignozi, diferencialnih diagnozah (povsod pa na kratko povedat, kaj iz statusa in anamneze govori v prid kateri diagnozi in tudi relevantni negativni anamnestični podatki).

Od vprašanj je vsak dobil eno skupino bolezni (povzročitelji atipičnih in virusnih pljučnic pljučnic, tipičnih pljučnic in bakterijske driske), eno skupino protmikrobnih zdravil (jaz makrolide, prvi kolega fluorokinolone, drugi aminoglikozide - pri vsaki skupini želi na kratko mehanizem delovanja, klinične indikacije, tako da vpraša, ali bi jih uporabil za zdravljenje meningitisov, okužb zgornjih & spodnjih dihal, prebavil, kirurškega trebuha, okužb sečil, spolovil, sepse in endokarditisa, ter tu in tam za vsako skupino bolezni najpogostejše povzročitelje, na koncu pa še pomembne in manj pomembne stranske učinke na jetra, ledvice in CŽS) in cepiva - jaz protivirusna cepiva (katera poznate), kolega protibakterijska cepiva (katera poznate, kaj vsebujejo) in drugi kolega kontraindikacije za cepljenja, ki sva jih s kolegom naštela, če se prav spomnim...

Ocene so bile lepe, profesor je prijazen in pomaga z vprašanji, tudi kaj dodatno pove, vzdušje je zelo sproščeno, na koncu pa vsakemu da indeks in čestita.

Srečno vsem, ki ga boste imeli, predvsem pa si dobro preberite vsa stara vprašanja, ker se ponavljajo! :)