Ustna vprašanja - Prof. Tomažič

Predenj preberete spodnji opis, zamižite in si predstavljajte, da ste v seminarju sami, nasproti vas pa sedi dokaj visoka postava bradate črnolase osebe s črnimi očali, a vse prej kot črnogledim pogledom na študenta in situacijo v kateri sta se oba dva znašla. Spodnji opis je tipična slika njegovega izpita.

Pacient je bil s tipičnim septičnim artritisom v kolku. Kaj vse narediti? Napotiti k ORTOPEDU! Tam se opravi RTG, UZ, PUNKCIJA (ko pošljemo na mikrobiološki laboratorij, gledamo kulture in GRAM mikroskopski razmaz-če so v pozitivni v skupkih- S. Aureus) in ČIŠČENJE SKLEPA(lahko tudi sinoviektomija, če je huda infekcija). Če je stvar nastala akutno in vključuje tudi mehka tkiva, je indiciran tudi MRI. Ker je glavni povzročitelj septičnega artritisa S. Aureus, me je vprašal, katera tkiva še rad napada (KOŽA, ENDOKARD (diagnostično izpeljemo najprej z hemokulturo, potem z transtorakalnim ultrazvokom in na koncu še s potrditvenim transezofagealnim ultrazvokom. Pozorni moramo biti na SEPTIČNE ZAPLETE - izpuščaji, akutno nastali šum, prizadetost vranice), KOSTI, PLJUČA, CŽS(meningitis, abscesi, kjer lahko ugotovimo parameningealni likvor). Empirično zdravljenje je antistafilokokni penicilin (flukloksacilin). Če vas vpraša za odmerke, je odgovor 1. Izbora MAKSIMALNI, 4-6 tednov (brez številk seveda).

Kinoloni. Mehanizem delovanja (inhibicija DNA-giraze in TOPOIZOMERAZE 4) in predstavniki (CIPROFLOKSACIN, NORFLOKSACIN, OLFLOKSACIN in LEVO-,GATI-,MOKSIFLOKSACIN, ki jih imenujemo tudi respiratorni kinoloni, za katere je tipično značilno, da delujejo tudi na gram + bakterije, pnevmokoka). Pri dajanju za pljučnice domačega okolja jih »šparajo«. Klasičen antibiotik za te pljučnice izkustveno je amoksicilin+klavulanska kislina(AMOKSIKLAV). Za hudo potekajoče pljučnice domačega okolje je treba razmišljati tudi o LEGIONELI, takrat pa je antibiotik izbora MAKROLID(azitromicin).

Herpes zoster oticus!!! Ramsey-huntov sindrom tipa 2. (našteti tipične stvari, ki jih povzroča aktivacija virusa varicella-zoster v genikulatnem jedru n. facialisa. Torej vezikularni izpuščaji in bolečine v sluhovodu, motnje okusa na sprednjih dveh tretjinah jezika, PERIFERNA pareza facialisa(tudi čela ne more nagubati) in suhe oči ter usta. Zdravi se večinoma z oralnimi preparati (VALACIKLOVIR, ki je pro-zdravlio in ima zaradi tega boljšo biorazpoložljivost). Z i.v. ACIKLOVIRJEM zdravimo samo imunokompromitirane.
Toksoplazma. Okužba z oocistami, ki jih izločajo mačke. Večinoma asimptomatsko, lahko pa v nekaj procentih podobno infekcijski mononukleozi (limfadenopatija, vneto žrelo, glavabol, oslabelost…). Zanimalo ga je zdravljenje. PIRIMETAMIN + SULFADIAZIN!!! Pri profilaksi uporabimo KOTRIMOKSAZOL, ki je tudi aktiven proti PNEVMOCISTIS JIROVECI.

Zelo, veliko govora je bilo o HIV/AIDS. Najprej opis AKUTNEGA HIV SINDROMA (po 1 mesecu, infekcijski mononukleozi podobno stanje). Pri prvem obisku naredimo test za PROTITELESA(če je negativen, in se je anamnestično vedel rizično, ga naročimo spet ČEZ 1 TEDEN, ker se lahko ravno v tem obdobju pričenja SEROKONVERZIJA. PCR virusa načeloma ne delamo, razen če so simptomi izraziti in anamneza temu v prid).
Ko ima enkrat postavljeno diagnozo okužbe z virusom HIV, kako ga kot infektolog voditi? Osnovna dva testa sta virusno breme in število CD4 celic. Potem je treba preveriti protitelesa proti vsem OPORTUNISTIČNIMI POVZROČITELJEM OKUŽB. Za toskoplazmozo gledamo igG protitelesa, za tuberkulozo tuberkulinski test (Mantox, katere + rezultat je že več kot 5 cm!) in obvezno omenit IGRA(Interferon Gamma Release Assay) test, katere rezultati so hitrejši (za zdravljenje pri tuberkulozi zadoščata že dva antituberkulitika, RIFAMPICIN in IZONIAZID). Gledamo tudi HEPATITISE (za hepatitis B, IgM HBc protitelesa in HBs antigen) in CMV.

Poleg osnovnih vprašanj, ki jih je imel kolega zraven mene(Penicilini, diagnostika FUO, akutni HIV sindrom in profilaksa malarije), sta bili zanimivi predvsem 2 in sicer.
Kako se imenuje reakcija po aplikaciji penicilina, na primer pri zdravljenju sifilisa (JARISH-HERXHAIMERJEVA reakcija) in kateri je EDINI antibiotik za gram +, ki izredno dobro prodira v biofilme? (to je seveda naš dragi Rifampicin).
Izpit je samo po sebi dober, prijeten. Za kakšne podrobnosti, ki so zgoraj opisane ne zameri, če jih ne veste, to ti tudi pove. Boste pa prišli zelo dobro skozi, sploh če pokažete veliko znanja in neumornosti. Predvsem ta zadnja je včasih izjemno pomembna vrlina.