Ustna vprašanja - prof. Čižman

Najprej dobiš pacienta, ki je lahko zelo fajn, al pa kričeč in ti ne pusti da bi ga pregledal. Sama sem dobila fanta z gnojnim meningitisom, konc sm bila v 15minutah in kaj zdj? ja nč, po oddelku sem se sprehajala in iskala sotrpinko, da se malo pogovoriva o pacientih.
Potem naju najde profesor in nama da papirnate paciente. Enkrat vmes se nama pridruži še tretja sotrpinka. Časa za pripravo nismo imele prav veliko, marsikatere sploh ni prebrala vseh pacientov. To smo potem počele med samim izpitom, ko je spraševal drugo kolegico.

Torej vprašanja:
-mal o gnojnem meningitisu in povzročiteljih
- C.difficile, kaj povzroča, toksini, kako zdravimo
- trihinela in dokaz le te (pacientka je imela eozinofilijo pa vročino,bolečine v mišicah, potem moraš biti pozoren na zvišane transaminaze in kreatinin fosfokinaze in odg.je na dlani)
- HUS (v Kanadi je bila neka epidemija, ko je neka bakterija povzročila hemolitični uremični sindrom, na tebi je da mu poveš kateri so možni povzročitelji)

Kolegici sta dobili:
- aspiracijska pljučnica in zdravljenje
- kala-azar
- endokarditis pri uživalcu nedovoljenih drog, pri tem vprašanju nas je spraševal, če se kj špikamo in če se naj uporabljamo sterilne igle, ker potem majo oni tok več dela, če jih ne)
- ošpice in rdečke, pri tem vprašanju je sledilo njegovo tipično povzročitelji makulopapuloznih izpuščajev...to je kr dobr vedt ja, je še reku, da nam je dal slajde na net, da se bomo res naučil
- en papirnati pacient je imel Kawasakijevo bolezen

Ostalega se ne spomnim. Pri vsakem vprašanju sledi še nekaj podvprašanj. Antibiotike je kr dobro vedet ja, predvsem da veš, kaj daš za anaerobe in kaj za gram poz., kaj za gram neg. ni pa prav hud, če kj fališ, ti lepo sam pove, kaj je prav in zakaj tisto, kar si ti povedal ni :D

Izpit je trajal do 10:30, izkušnja fenomenalna. Profesor je res car!