Ustna vprašanja - prof. Čižman

Ustni pri prof. Čižmanu: 4 kolegice, vsaka je dobila svojega pacienta (vsi so bili otroci, mlajši seveda z mamico ali očkom). Časa imaš neomejeno, prof. reče, da prideš v njegovo sobo, ko končaš.

Pacienti so imeli naslednje težave:
1. moja pacientka: spraskala pike komarjev in dobila celulitis (čisto nič drugega v anamnezi, v statusu samo gnojne pikice po nogah)
2. tud nek celulitis po udarcu v gleženj
3. 13 mesecev star otrok, ki je imel makulopapulozni izpuščaj po telesu - lahko bi bile rdečke! (ker še ni bil cepljen) dg še niso imeli.
4. deklica s pljučnico - povzročitelja še niso imeli, traja že 3 tedne, status in potek govorita deloma za tipično, deloma za atipično

Ob poročanju o pacientih dobiš še teoretična vprašanja:
1. okužbe kože in mehkih tkiv (odlična poteza je bil opis sheme iz njegovega predavanja (mislim, da je blo v "protimikrobna zdravila") je pozabil sproti vprašat za povzročitelje :) malo sva se ustavila pri nekrotizirajočem fasciitisu - vprašal je povzroč. (S. pyogenes, tudi C. perfringens in plinska gangrena... pa še neke eksotične zadeve, kolera parahemolitikus? mislim, da ena od mikoplazem? sem prvič slišala, ni kompliciral) in klinično sliko (kako bi zgledal tak pacient, ko bi prišel v ambulanto? kratka anamneza, zelo boleč predel okužbe, na zunaj se lahko čisto nič ne vidi; kako ugotoviš? z mišičnimi encimi v krvi, UZ preiskavo, pa verjetno še kaj)
2. SIRS (ker je tema tako nanesla), sepsa, septični šok - kakšna je opredelitev. Razdelitve angine - seveda nobena od nas tega ni znala, ker ni v nobeni od knjig - je pa v njegovih slajdih baje :) (gnojna - ulcerozna, konfluentna itd.)
3. povzročitelji makulopapuloznih izpuščajev
4. povzročitelji tipičnih pljučnic, atipičnih pljučnic itd.

Papirnati pacienti - vsaka je dobila 4, nekaj je blo podobnih (vseh se ne spomnim):
1. meningokokcemija z značilnim izpuščajem in meningitis (kako poteka pregled pacienta z meningitisom? tud časovno - atb pri gnojnem meningitisu v roku pol ure!! empirično seveda. preiskave? lumb. punkcija - likvor v lab. in znač izvid)
2. pnevmokokni meningitis
3. oslovski kašelj (faze, cepljenje)
4. rdečke
5. driske (invazivni in neinvazivni povzročitelji)
6. izpuščaji - to ma res zelo rad! (čeprav je zahtevna tema) obvezno glej njegove slajde! - povzroč. hemoragičnih, vezikuloznih, makulopapuloznih itd.
...

Iz česa se učit za prof. Čižmana:
slovenska knjiga (se mi skoraj zdi boljša izbira zanj)
ALI
angleška knjiga (... in 30 days) + obvezno otroške bolezni iz slovenske ali z neta! (davica, oslovski kašelj, ošpice itd.)
+ slajdi z njegovih predavanj - na strani katedre ... je zelo vesel, če znaš kaj iz tistih razpredelnic povedat.
+ stara vprašanja na medenem srcu ;) niso zanesljiva, ampak se drži nekih tem - dobite malo občutek za to kaj bi znal vprašat. nasploh se mi zdi, da ma rad bakterije.

Samo za info: v slovenski knjigi manjka tuberkuloza (!?) in spolno prenosljive bolezni, verjetno še kaj... ampak on tega ne sprašuje. Če si izpisujete, si poglavje "druge bakterijske ok." in "druge virusne ok." malo razdelite po logiki (ne po abecedi, kot je zdaj) - npr. davico in oslovski kašelj skupaj, ostale ok. dihal zraven, botulizem in tetanus skupaj itd. bo lažje tudi z vidika zdravljenja, ker je podobno pri podobnih - da ne boste meli mešane solate :)

Prof. sprašuje zelo praktično! Raje se 100 naučite pljučnice, meningitise, otroške bolezni, driske in ostale zelo pogoste in pomembne stvari pa vam bo odpustil tud kako brco v temo pri eksotiki :) Nujno je znanje najpog. povzročiteljev, diagnostike, vsaj neka osnova (čeprav v slovenski knjigi pretiravajo, ne piše dobro kaj se v praksi dejansko dela - je treba malo po logiki) in zdravljenje.

Izpraševanje je skupinsko - si lahko tud malo pomagaš, če kdo ne zna, drug pove in tako... izpit je pogovor in razprava, seveda morš nekaj kar konkretno poznat in naštet, ampak je vzdušje zelo sproščeno. Če ne veš odgovora, pazi, da ne odtavaš preveč v teme, kjer nisi domač - te zna presenetit kako bolj podrobno vprašanje s tistega področja - in sam si kriv, kaj pa omenjaš :) mene je vprašal kako se naredi gram razmaz likvorja pa seveda nisem vedla (centrifugiraš, sediment na objektno stekelce, barvaš in pod mikroskop) - se je malo nasmehnil in rekel, da smo na mikrobiologiji tako mislili, da je vse brezveze (in imel je prav :) Trajanje izpita: od 7:45 do 12:00. Na koncu pa oceni bolj na približno, pri nas so ble 3 desetke in ena devetka.