Ustni izpit - prof. Tomažič

Najprej nam je razdelil paciente (HIV+ s sumom na PCP, celulitis na nogi po poškodbi, pielonefritis, enega s sumom na sepso, pa tistega Irca, ki je prvi po ne vem koliko leti z ošpicami v Sloveniji).

Moja pacinetka je imela pielonefritis, s čisto jasno anamnezo in statusom. Profesor nam je dal uro in pol časa, potem smo imeli na izbiro ali hodimo notri vsak posebej ali vsi skupaj, izbrali smo prvo opcijo.

Najprej poveš anamnezo in status (v statusu samo kar izstopa, pri moji pacientki recimo samo boleč ledveni poklep in palpacija trebuha). Vprašal me je, kako bi dokazali v urinu okužbo/kaj bi našli v urinu - poleg vsega ostalega kar sem povedala je rekel, da so pri okužbi zvišani nitriti.
Naslednje vprašanje je bil akutni HIV sindrom, nato aminoglikozidi. Tukaj sem se zaplezala v endokarditise, sva malo o tem debatirala, me je vprašal najverjetnejšega povzročitelja na umetni zaklopki s subakutnim potekom - S. epidermidis. Zadnje vprašanje je bila Trichinella (samo na hitro sem povedala kako se okužiš, da je simptomatska oz. nevarna če pride v očesne mišice, srce oziroma možgane).
Zelo prijetna izkušnja.

Tisti dan sicer poleg njegovih najljubših vprašanj tudi ošpice (ker je bil pač ravno ta pacinet na oddelku), mumps, trakulje.