Ustna vprašanja - prof. Čižman


Ustni pri prof. Čizmanu!

Lahko bi kr skopiral opis od Liste in ga poslal naprej amapk ni to to:-)

Osebni vtis je takle:
Ze ko sem prisel v sobo sem bil naspičen samo na to, da bom opravljal izpit in vse tiste sestre zraven, otroci, ki niso se pojedli zatrka in izjava profesorja, da naj grem lahko najprej na kavo pa naj ona dva pojesta, mi je dalo vedeti, da bo treba bolj sprosčeno. Na kavo nisem sel tko, da sem mulca zaslisal kr med jedjo.
Ko končas s statusom, gres v zdravnisko sobo in tam počakas na profesorja.
Začne s pacienti in spresuje res klinično pomembne stvari: kaj mislite, da je in kako bi dokazali to in ono, katera je se bolj specifična metoda od prejsnje, ki ste jo povedali, s čem bi pa se prej zelo dobro vidli....
Diferencialna diagnoza: zelo pomembno, da znate nasteti vsaj par bolezni s podobno klinično sliko.
Začuda nisem bil vprasan antibiotikov-NIČ!!, Čeprav sem se prav na to pripravljal, ker do sedaj so baje vsi bili. Sva pa imela zelo dolg in podroben pogovor glede cepiv. Kar je v knjigi je premalo, če ne znate vsega NA PAMET. Rizične skupine, oblike cepiv (toksoid, acelularno, atenuirano, inaktivirano, oralno...), kdaj, kolikokrat, zakaj, kdaj ne, kdaj bi lahko, kdaj bolje, da ne. V vsakem primeru sprasuje zelo kortektno, morda malo prehitro ampak tudi, če mimo kresnes ti da razlago zakaj ni tako.
Vmes so telefoni seveda, skoz, tudi sam sedis po 10, 15 min, potem prileti in začnes kjer si ostal.
Moja dva bolnika sta bila:
12 letni fant z limfadenitisom na levi nogi ingvinalno. Vreznina stopala v morski vodi, na to skakanje pet dni okoli, bos. Seveda, rezultat je bila boleča in za jajce povečana bezgavka. Brez povisane temperature, mrzlice in ostalih prodromov.
2. 11 letni fant s sakroiliitisom. V anamnezi nič takega, brez povisane temperature, bolečina v proksimalnem delu femurja (zato sem tudi pomislil, da morda gre za osteomielitis amapk na pritisk ni bolelo:-/, CRP nad 100, Levko normalni, verjetno kej avtoimunega.
Vprasanja:
1. Cepljenja, zraven pa se malo o boleznih; oslovski kaselj, zapleti....
2. Osteomielitis in druge bolezni, ki sodijo v diferencialno diagnozo bolnika. septični artritis, reaktivni artritis, juvenilni artritis,stilova bolezen....
3. Limfadenopatije (bolnik)
4. Tetanus: klinična slika pri otrocih in odraslih, potek, ...
5. Butulizem: klinična slika pri otrocih in odraslih, potek...
Vmes je seveda se milion drugih podvprasanj, ki sodijo zraven.

Papirnati pacienti:
1. 3 letna deklica s tipičnim gnojnim meningitisom H. influenze. Se slika je zraven prilozena gram neg. bacila, likvor gnojen, beljakovine ful visoke, glukoza ful nizka, vročina...Ta je bila res tipična.

2. cca 50 letna gospa z psevdomembranoznim kolitisom po zdravljenu okuzbe ( E. coli), sečil.
Spet visoki vnetni parametri,krvave driske, mikrocitna in hipokromna anemija, prilozena slika.
Dif. diagnoza: Crohnova bolezen , Ulcerozni kolitis.
Kaj ji je in povzročitelj.
Zelo enostavno.

3. 54 letna popotnica, ki je po vrnitvi domov vrnila s Floride dobila 4 tedne trajajočo visoko temperaturo, ki je zvečer nekoliko narasla, slabo počutje,pancitopenija, splenomegalija... V opisu me je zmedlo to, da je potem, ko je prisla s Floride, 2-3X sla v Amsterdam, z mozem in s 4 otroki pa sta zivela na portugalskem.
Tukaj mi je namignil, da je "ena muha, ki te piči" pol se mi je pa odprlo:-)
Lismanioza!
Kera oblika?
Visceralna!
Kako ji se pravimo?
Kala azar.
Ma devet ti dam.
Kul.-)

Ob osmih začel, ob 10.30 končal.


Skratka, men je on ze na predavanjih bil car in sem si ga izbral tudi za izpit, ker sem vedu, da se bom mogu fajn zdravila naučit.
Ker začne z res pomembnimi stvarmi te hitro vpelje v snov, je zelo korekten in prijazen.

Učil sem se mesec in pol (vmes se mi je morda nabralo za en teden dni ko nisem mogel videti knjige- infekcijske bolezni (slovenska knjiga). Ta nima nekega fajn pregleda, je pa precej podrobnosti tam not in morda niti niso tolk potrebne za izpit.
Opis posameznih bolezni je kr dobr, le snov je malo čudno razmetana, da si na koncu malo zmeden ko moras po svoji logiki sortirati:-)


Srečno vsem k boste imeli Čizmana pa nč bat, je prav super.

Sioux