Ustni izpit - prof. Beoviæ

Prof. Beoviæ – 16.3.09
Ker smo bilo s kolegico baje prve na izpitu pri njej (vsaj ne vemo za koga drugega) bom malo opisala »krstno« izkušnjo.
Profesorica je na splošno zelo prijazna in prijetna izpraševalka. Najprej smo dobile vsaka svojega pacienta, za katerega ti da na voljo pol ure. Potem smo šle skupaj z njo v njeno malo sobico, kjer smo bile obe skupaj vprašane. Vprašanja je imela že predhodno napisana v zvezku; če fino pokukaš se da kaj videti:)
Pacient: facialis pareza po perifernem tipu (Borelia neg.) - vpraša osnovno anamnezo in usmerjen status. Glede na to, da je bila pacientka neg na Borelio me je vprašala kaj bi še lahko bilo. Potem sem malo razpravljaja o tem. Potem pa še:
- KME (zapleti! In v kolikšnem procentu se pojavijo! Baje da manj kot 1)
- Ošpice
- Infekcijski endokarditis (Oslerjevi vozliči, Janeway lesions!)
- Kinoloni (vprašala me je kateri so respiratorni kinoloni – jaz pa prvič čula; mogoče je bilo kaj o tem na predavanjih)
Kolegica: pacient – tipična pljučnica; potem jo je malo vprašala na splošno o pljučnicah, najpogostejše povzročitelje (Chlamydia penumoniae se je zdej preimenovala v Chlamydophilo pneumoniae), diagnostika, terapija...
- MRSA (kateri drugi antibiotiki razen vankomicina še primejo)
- Akutni enterokolitis (precej podrobno o th – rehidracija, kako ocenjujemo dehidracijo...)
- Steklina
- Cefalosporini (kako razdelimo 3. Generacijo; pa ne na oralne in i.v.)

Profesorica zahteva kar temeljite odgovore, sploh pri antibiotikih – svetujem, da si to res dobro pogledate (razdelitve, kdaj jih dajemo, čim več!), drugače pa je res fajn in vse skupaj poteka v zelo sproščenem vzdušju, če kaj kiksneš se ne jezi, zelo se trudi pomagat z asociacijami. Srečno!