Ustni izpit - prof. Beoviæ (2010-05)

Na profesorico smo najprej čakali, da je prišla direktno z letališča, tako da se je sam izpit začel okoli 13.00 (seveda smo bili na infekcijah že ob 7.45, go figure). Paciente smo pogledali že prej, razdelil nam jih je prof.Vidmar. Časa je bilo seveda dovolj, tudi za urejanje anamneze in statusa v nekaj izpitu primernega, pa seveda za obširno diferencialko. Ugotovili smo tudi, da v Rogljičku ne strežejo kremšnit poleti, ker je prevroče. Salmonela power! Vsak dobi svojega pacienta, in sicer smo dobili naslednje:

Klopni meningitis
Klopni meningoencefalitis
Šen/celulitis
Akutna driska + morebiten uroinfekt

Sam izpit poteka v sproščenem vzdušju, tako da kr pogumno. Vsak je predstavil pacienta, celotna anamneza in status, v katere se prof. ni vtikala. Sledi diskusija o pacientovi bolezni (v primeru dveh klopov je prvega po vrsti vprašala o sami bolezni, drugega pa o diferencialni diagnozi). Nato vsak dobi 4 vprašanja, če se kje zaskoči pomaga z namigi ali pa vpraša če odgovor pozna kdo drug. Vprašanja so bila naslednja:

Legionela (Nič posebnega, malo o Pontiac fever in legionarski bolezni, klinična slika, terapija, epidemiologija, sej poznate s poročil)

Gnojni meningitis (pri podvprašanju, zakaj pri pnevmokoknem meningitisu, kjer je baraba intermediarno rezistentna na penicilin, ne dajemo večjih doz penicilina, pri pljučnici pa še gre, se ne zmest. V pljučih še dosežemo dovolj veliko MIK, da uspešno koljemo, v CŽS pa pač ne, zaradi hematoencefalne bariere. Go cefalosporini 3. generacije!)

Pljučnice iz okolja (široko vprašanje, zato je možna svoboda pri odgovarjanju. Greš pač govorit o stvareh ki jih najbolje znaš;))

Herpes simplex (majhna razširitev mikre, možne zanimivosti: primarna okužba s HSV1 v ustih dela aftozni stomatitis, pri herpes gladiatorum lezije nastanejo na mestu inokulacije, malo je še vprašala o imunokompromitiranih in poteku bolezni pri njih. Se ne spomnim kaj sem rekel, očitno nič posebnega)

Alimentarna intoksikacija (po domače zastrupitev s hrano, pomembni so toksini, ki jih zaužiješ, in ne sama bakterija. Pacient nasilno bruha, pač mal je treba nakladat če ne veš točno. Dejansko smo kr zijal pri tem vprašanju, kr tega v angleški knjigi ni niti za vzorec. Aja, bakterije, ki izločajo te toksine so Staph aureus, Clostridium Perfringens in Bacillus ceresu. Spet, go figure)

Ošpice (najbolj standardno vprašanje, lepo govoriš kar si si pogledal v zapiskih. Eno tricky podvprašanje: zakaj se ošpice pri nas ne pojavljajo spljoh, v raznih Anglijah in Amerikah pa poznajo redne manjše izbruhe? Pri nas smo čisto vsi precepljeni, zato ni rezervoarja bolezni, pojav se imenuje čredna imunost ali "herd immunity", Ameri in Angleži majo pa radi razne norce ala Wakefield in se posledično ne cepijo vsi. Pri nas je očitno zbolela samo ena sestra, ki ni bila pravilno cepljena, pa še to zgleda za mitigiranimi ošpicami, pa čeprav pacient ni bil v neki jaki izolaciji)

Citomegalovirus (bla bla, okužba nosečnice, pa tarčni organi pri imunokompromitiranih. Kako se CMV mononukleoza razlikuje od EBV, nihče ni vedu in vsaj js še zdej ne. Mislim da ni preveč zamerila tega specifičnega neznanja)

Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom (Hantavirus, pri nas Dobrava, klinična slika itd., glej slajde. Malo je še vprašala kako se imenujejo lokalne variante virusov, ki povzročajo isto zadevo, nism vedu. Niti ni važno, kr ni vrtala, zamerla pa očitno tut ne;))

Profilaksa malarije (Če si že potoval v trope, najlažje vprašanje na svetu, edino čudno podvprašanje: kako se boš odločil katero zdravilo boš jemal/a, ko greš potovat? Pogledaš na internet, CDC ali WHO recimo. Pod stresom neverjetno težko vprašanje, smo kako minuto vsi kr zijal)

Se ne spomnim vprašanja pa če se ubijem, že ni blo kej tragičnega

Vročinska okužba iz tropov (denga, rumena mrzlica, malarija, se ne spomnim več)

Tetanus (učil sem se iz slajdov, nič posebnega. Pogosteje zbolijo ženske, ker so moški zaradi pogostejših nesreč in JNA bolj precepljeni, ženske pa tiho čepijo doma, ko se urežejo na vrtu. Sicer pa že par let nismo mel nobenga primera)

Makrolidi

Načela AB zdravljenja (slajdi ali zapiski, če je to neznano pa nakladancija)

Kinoloni (sicer ne vem če bi sama od sebe vprašala ker je kolega začel s tem, ampak poglejte si razdelitev po generacijah in spektre. Lippincott za farmo je majka, drugače pa teta Wiki)

Cefalosporini (obstaja tudi 5. generacija, ki je v testiranju, mogoče boljša proti MRSA, proti Pseudomonas pa očitno ne, kljub obetom)

Dodatno vprašanje za višanje ocene: Zapleti noric (pazite, da začnete govorit o pravi bolezni! Sliši se hecno, ampak vsak je v glavi začel razmišljat o raznih rdečkah in ošpicah, hvalabogu so zapleti dosti podobni;P za štajerce, ki so mogoče uspeli zgrešit to po enem letu infekcij, norice so vodene koze)

Profesorica za vsako vprašanje da posebej oceno, na koncu pričara povprečje. Po moji oceni ocenjuje dokaj strogo, a fer, morda smo se letos razvadili z uizi ocenjevanjem pri raznih psihiatrijah in radiah. 10 in 9 ni zagotovljena, tak da se je treba kr učit. Pa ne se zmest, če bi rad odgovoril z banalnim odgovorom, je ponavadi pravilen (glej primer z malarijo, še so bli taki). Če bi še enkrat izbiral, ne bi spremenil, profesorica je fajn. Samo za redne prihode in odhode letal je treba navijat;) Srečno vsem!