Krvavitve v porodništvu

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Krvavitve v porodništvu.docx)Krvavitve v porodništvu.docx14 kB

1. Predporodne krvavitve        
So krvavitve iz genitalnega trakta po 28. tednu nosečnosti in pred koncem druge porodne dobe. Nevarne so predvsem krvavitve zaradi posteljice, ki ogrožajo mater in otroka. Te so:
• Prezgodnja ločitev pravilno ležeče posteljice (abruptio placentae) je stanje, ko se posteljica, ki ni predležeča, loči od podlage preden se rodi plod. Posledica je krvavitev v retroplacentarni prostor, ki je lahko obilna, lahko povzroči DIK in pomeni hudo nevarnost za mater in otroka. Prisotna je močna abdominalna bolečina.
• O predležeči posteljici (placenta praevia) govorimo, kadar se je implantirala nizko v maternici tako, da prekriva notranje maternično ustje ali leži v njegovi bližini. Ločimo centralno, delno in marginalno. Za predležečo posteljico je značilna krvavitev, ki se pojavi brez bolečine. Najpogosteje se prvič pojavi med 27. in 33. tednom nosečnosti. Diagnozo postavimo z UZ pregledom.
• Predležeče žile(vasa praevia) posteljice so redkejši zaplet, do katerega pride, če popkovnica izvira iz jajčnih ovojev in če se iz tega dela plodovih ovojev razvije jajčni mehur. Pri tem obstaja nevarnost, da jih vstopajoči plodov del stisne ali da se ob razpoku mehurjev pretrgajo. Krvavitev pri predležečih žilah je brez bolečin. Nanjo posumimo, če krvavitev začne takoj po razpoku mehurja.

2. Poporodne krvavitve
Delimo jih na zgodnje in pozne. Zgodnja poporodna krvavitev je vsaka krvavitev iz genitalnega trakta, večja od 500 ml, v prvih 24 urah po porodu. Pozna poporodna krvavitev pa je krvavitev, ki nastopi po 24 urah po porodu. Do večine krvavitev pride v tretji porodni dobi ali takoj po njej. Pojavljajo se pri 2 - 5% porodov. So eden glavnih vzrokov maternalne umrljivosti. Vzroki poporodnih krvavitev:
• atonija maternice: najpogostejši vzrok, nastopi zaradi hipotoničnega miometrija. Dejavniki tveganja so preraztegnjenost stene maternice zaradi polihidramniona, mnogoplodne nosečnosti ali velikega ploda, preutrujenost mišičja maternice zaradi dolgotrajnega poroda, porod s plodovi pod 1000g, hiter porod pri ekstrakcijah ploda, nekatera zdravila in interamnijske infekcije. Krvavitev je lahko zelo obilna. Preprečujemo jo z nežno masažo maternice prek trebušne stene, z dajanjem uterotonikov, uterostipikov in prostaglandina.
• raztrganine v porodnem kanalu: so precej pogoste, vendar ponavadi ne povzročijo obilnih krvavitev. Porodni kanal je treba dobro pregledati in raztrgane dele po potrebi zašiti.
• zaostala posteljica ali deli posteljice: preprečujejo, da bi se maternica pravilno krčila. Posebej močne krvavitve povzroča zraščena posteljica (placenta acceta), ko je posteljica delno ali v celoti zraščena s steno maternice zaradi pomanjkanja bazalne decidue. Večkrat je za zaustavljanje krvavitve potrebna histerektomija.
• inverzija maternice
• raztrganina maternice
• koagulopatije: nanje moramo pomisliti pri krvavitvah pri kontrahirani maternici. Vzroki so DIK (porabna koagulopatija), von Willebrandova bolezen in pridobljeni inhibitor faktorja VIII.
Terapija poporodnih krvavitev
• čimprejšnje ročno luščenje posteljice pri zaostali posteljici in krvavitvi
• iztipanje pri sumu na zaostale dele posteljice ali pri sumu na raztrganino maternice
• masaža maternice, oksitocin in prostaglandin pri atoniji maternice
• pregled cerviksa in vagine na raztganine in njihovo šivanje, šivanje epizotomije
• tamponada razteznega dela maternice s pestjo (bimanualna kompresija maternice