Ustni izpit- Ban-Frangež

Drži vse, kar so pisali že starejši kolegi - izpraševalka išče znanje in ti na vsak način skuša pomagati, da do odgovora prideš sam. Od tvojega obvladovanja snovi in angažmaja je pa odvisno, koliko časa bo trajalo, da prispeta do cilja. :)

Jaz sem izvlekla Fiziologijo normalne nosečnosti (malo o prilagoditvah KVS, kako izgleda laboratorijski izvid nosečnice, skeletne prilagoditve, dihala), Dismenorejo in PMS (mehanizem nastanka bolečine pri dismenoreji - prostaglandini, kako jo blažimo in zakaj recimo ibuprofen tako dobro prime, če ga takoj vzameš - ker zavira ravno nastajanje prostaglandinov), Lajšanje bolečin pri porodu (našteti vse možnosti potem pa podvprašanje o epiduralni - da se MV pri epiduralni sicer prej odpre, vendar se porod vseeno podaljša in je več izhodnih operacij, da se pri remifentanilu s PCA lahko zaplete, če ženska ne zna dobro odmerjat zdravila) in Neplodnost pri ženski (njeno področje; spet vse za naštet in potem praktična vprašanja v smislu "Kateri razlog za neplodnost se z največjih uspehom zdravi?"- PCOS, in vse o obravnavi neplodnega para).

Ustni izpit pri Ban-Frangeževi je bil resnično ena najbolj prijetnih izkušenj na tem faksu. Želi slišati teoretične osnove, potem pa na podlagi primerov debatirata o tem, kako stvari izgledajo v praksi. Ko se učite, se torej vedno vprašajte, zakaj se neka stvar zgodi, in kako bi jo najelegantneje pozdravili.

Ona sama pove, da v vas išče bodoče kolege, ki morajo biti najprej ljudje na mestu, potem šele zdravniki. Zaveda se tudi, da s piflanjem odstotkov in definicij še nihče nikogar ni pozdravil, res jo zanima predvsem praktičen in logičen način razmišljanja.

Srečno vsem! :)