Ustni izpit - dr. Kobal

Trije smo bili vprašani skupaj. Da kuverte in gre ven iz sobe in nas opozori, naj si zberemo samo tisto, kar res znamo :) potem si zbereš vprašanja in odgovarjaš. Predlagam, da začneš s tistim, kar najbolj znaš, ker se ustni pospeši po drugem vprašanju.

Pusti da prosto govoriš in da potem podvprašanja, ki so povečini kar zahtevna. Vseeno pa se nič ne jezi, ne zameri pretiroma in da lepe ocene.

Kar se spomnim od podvprašanj:

- UZ v nosečnosti (kaj vse lahko vidimo, želel je še ductus venosus in da to pomeni obremenitev plodovega srca; pa točna definicija kaj je to nuhalna svetlina)

- Predležeča posteljica (kdaj je predležeča; dejavniki tveganja za prezgodnjo ločitev: ali boli? razlika z abrupcijo - ta boli, ker se kri infiltrira v miometrij, maternica je tudi na otip boleča. kakšni so simptomi in kakšna terapija? potem je spraševal kako bi diagnosticiral predležečo posteljico brez ultrazvoka in seveda nismo vedli :D odgovor je, da bi poskušal potisnit plod v kanal in ne bi šlo)

- Menopavza (tu je bil zadovoljen z osnovo, glavno podvprašanje je bilo, zakaj je evolucijsko narava naredila ženske plodne le do ~50. leta, moški pa smo praktično skos - odgovor je, da je evolucijsko ugodno če ženska otroke vzgoji do neke starosti, ko lahko skrbijo zase, namesto da ima zmeri novega)

Potem smo prišli do naslednjih vprašanj, ki so šla že mnogo hitreje :D 

Zelo prijeten ustni, prijazen in korekten izpraševalec, ki daje lepe ocene. Srečno!