Ustni izpit - doc. Barbič

Po sicer dolgem čakanju je bil ustni izpit dolg približno 10 minut. Profesor je šel po vrsti čez kartice, kot so bile v kuverti. O vsaki stvari je želel slišati samo bistvene zadeve in postavil 1-2 podvprašanji. Moja vprašanja: 

- barierne metode kontracepcije in sterilizacija: tukaj še o pomenu preprečevanja SPO in onkogenih HPV ter o tem, kdaj se lahko ženska odloči za sterilizacijo.

- maligne in premaligne spremembe na materničnem vratu: nasplošno o CIN, HPV, posebej ga je zanimalo zdravljenje CIN-ov in kako se zdravi invazivni rak MV.

- prolaps medeničnih organov: tukaj me je kmalu ustavil in vprašal samo, kakšna je lahko klinična slika in nekaj malega o pridruženi inkontinenci ter terapiji prolapsov (mislim, da bi zadostovalo, če mu poveste, da je predvsem KRG).

- sladkorna bolezen v nosečnosti: dodatno so ga zanimale možne posledice pri plodu in novorojenčku ter težave v zgodnji nosečnosti pri ženskah s predhodno SB (predvsem več anomalij, več splavov ...).

- okužbe sečil v nosečnosti: nič posebnega, nekaj o asimptomatski bakteriuriji in zakaj jo zdravimo, nekaj o spremembah sečil v nosečnosti.

Profesor je zelo fajn, zelo očitno ne mara nakladanja in se zaveda, da na izpitu nima specializanta ginekologije. Vsekakor ena boljših izpitnih izkušenj.

 

Če koga zanima še praktični:

- 2 pacientki: anamneza in pregled nosečnice, anamneza ginekološke bolnice.

- poročanje anamneze je bilo ponovno zelo kratko. Sledilo je eno dodatno vprašanje: pri ginekološki pacientki (prišla je po prostaglandine za dokončanje splava) o možnostih splava, nekaj o medikamentih, nekaj o EVA/MVA; nosečnica je bila hospitalizirana zaradi hepatopatologije (verjetno intrahepatična holestaza, baje niso bili čist prepričani) in kot je rekla zdravnica "to je mal prehuda patologija, dejte mi povedat neki o preeklampsiji". Še enkrat samo bistveno in še enkrat fajn izkušnja.