Ustna vprašanja - doc. dr. Matija Barbič

Vprašanja iz ustnega izpita;
-Endometrioza in adenomioza (kr podrobno vzroki (tisti trije), klinična slika, glavni problemi, zdravljenje, pri kom se najpogosteje pojavlja, kjer se najpogosteje pojavlja,...
-Poporodna krvavitev (vzroki 4T (tonus, travma, tkivo, trombociti) in ukrepanje; zdravljenje šoka-tekočine..., oskitocin, masaža maternice, bimanualna kompresija, iztipanje maternice,...)
-Preeklampsija (podrobno)
-Zastoj rasti ploda (asimetričen vs simetričen, podrobno)
-Pelvična vnetna bolezen (povzročitelji, mehanizem nastanka,...ter diferencialna diagnoza za akutni abdomen (slepič,...)
-Prolaps in descenzus (kaj to je, v kakšni oblike se kaže, pri kom je bolj pogost (mnogorodnice,...,ukrepi (operativno),
-Povzročitellji okužb spodnjega genitalnega trakta (ne pozabit na HSV!!!, bolj samo za naštet in res zelo površinsko klinična slika in vse ostalo)
-UZ v ginekologiji (smo zelo na hitro obdelali oziroma preskočili ker je vprašanje neumno-njegove besede, bolj splošno nič zahtevnega kakšne so sonde visokofrekvenčne ali nizkofrekvenčne in podobno, kdaj ga uporabimo, transvaginalni UZ-prednosti,...)
-Placenta previa (podrobno)
-Abrupcija placente (podrobno, klinični znaki, diagnostika,...)
-Biofizični profil ploda (spremljanje ploda), kardiotokografija in pH-metrija
-Carski rez (zapleti, kdaj se zanj odločimo, ....)

-V sejni sobi je naenkrat izprašal 5 študentov izpit je trajal približno eno uro.
-Najprej postavi vprašanje 1 študentu, ki nanj odgovori, ko je zadovoljen s povedanim z istim vprašanjem nadaljuje pri 2 študentu, če se mu tema še ne zdi dovolj dobro obdelana postavi isto vprašanje še 3 študentu (npr. 1. študent pove nekaj o epidemiologiji in kliničnih znakih, 2. o zdravljenju, ...).
-Izpit poteka v obliki pogovora-diskusije z ogromno podvprašanji s katerimi vas profesor (če dobro poslušate) vodi do hotenega odgovora, ko ga dobi vam postavi novo podvprašanje ali pa podvprašanje o tej temi postavi vašemu kolegu.
-Velikokrat vam del snovi spredava kar sam. To ni slab znak ne pomeni, da ne znate samo tega od vas ne pričakuje, da bi vedeli ker nimate dovolj kliničnih izkušenj :)vam pa pove ker vam bo morda kdaj koristilo. Zahteva res tisto kar je napisano v priporočeni literaturi -objavljeni na strani MF (to pa morate znati).
-Po mojem mnenju je pri njem dejanski cilj izpita, da se nekaj naučite. Zato tudi ne išče neznanja in zato tudi ogromno podvprašanj. Lahko se zgodi, da bo kdaj povzdignil glas (očitno del njegovega karaterja) s tem vas le spodbudi k razmišljanju saj je odgovor v tem primeru povsem banalen vendar pravilen :D.
-Ocene so bile zelo lepe. Čeprav imate lahko včasih občutek, da vam ne gre ravno najboljše. Tudi po njegovih besedah v njegovi navadi ni da bi dajal slabe ocene.
-Rad tudi vidi, da mu postavite kakšno vprašanje ter s tem pokažete zanimanje (vprašanje naj ne bo tako s katerim boste pokazali, da si snovi niste niti prebrali :D). Ena izmed njegovih pripomb je bila, da si bi želel, da bi bili študenti na izpitu bolj zgovorni.
-Preberite si še ostale komentarje o njem ker imam občutek, da so mu nekatera vprašanja še posebej všeč (tista, ki mu niso čeprav jih izžreba namreč zavrže :) )

Veliko sreče pri opravljanju izpita.