Ustna vprašanja - prof. Novak Antolič

Ustni izpit sem imel v ponedeljek pri prof. Živi Novak Antolič.

Na podlagi moje izkušnje profesorica bolj kot natančno poznavanje mehanizmov bolezni in vseh mogočih zdravil itd. ceni predvsem dvoje:

- da odgovarjaš usmerjeno in poveš bistvo,
- da, ko govoriš o boleznih, zapletih itd. omeniš le tiste, ki so najpogostejše. Če ti to uspe, lahko za boljši vtis dodaš še eksotiko :)

S kolegoma sva bila v knjižnici vprašana oba hkrati (na lastno željo). Izpit je trajal slabi dve uri in je zanimiva izkušnja, ne le zato, ker izveš marsikatero zanimivo informacijo iz stroke, ampak ker ti da profesorica tudi kopico dragocenih nasvetov. Področje: poklic zdravnika in življenje.

Vsak je dobil pet vprašanj, tri iz porodništva in dva iz ginekologije. Kakšna so ta vprašanja je odvisno od tega kaj si izžrebal iz kuverte:

PORODNIŠTVO:

- infekcije v puerperiju (Infekcije pri materi, najpogosteje na področju epizitomijskega reza, reza pri morebitnem carskem rezu, razpok peritoneja ali kjerkoli v porodnem kanalu, endometritis. Ne pozabite na mastitis)

- predporodno zdravstveno varstvo (Vloga zdravnika je, da poda ženski bistvene informacije in na ta način zmanjša možnost zapletov med nosečnostjo in med samim porodom. Spremljaš tlak, sladkor, proteini v urinu...)

- Diabetes in nosečnost (predvsem jo je zanimal vpliv diabetesa I in II na plod: I = insuficienca posteljice, II = makrosomija ploda)

GINEKOLOGIJA:

- benigne spremembe ovarijev (razdelitev tumorjev, jaz sem uporabil delitev iz ten teachers...)

- maligni tumorji ovarijev (problem, ker jih odkrijemo prepozno. Zato tako visoka smrtnost. Dg: UZ, marker CA-125, ki je bolj kot za odkrivanje priročen za spremljanje učinkovitosti zdravljenja...)

Temeljito naštudirajte Kobalovo propedevtiko.

Srečno!