Ustna vprašanja - prof. Geršak (2009-09)

Verjetno nisem edina, ki se ji zdi izpit iz gineke dokaj obsežen, a kot se je na koncu izkazalo – ni neizvedljiv 
Ob 8h sem se prikazala pred pisarno katedre z 2 sotrpinoma in sestra Jolanda nas je napotila k pacientkam. Na gineko delu smo morali vzeti le anamnezo, na porodniškem pa anamnezo in zunanji porodniški pregled. Za oboje skupaj smo imeli nekoliko več kot uro in pol časa, kar popolnoma zadostuje.
Moja prva pacientka je čakala na laparoskopsko odstranitev dermoidne ciste na jajčniku – pravzaprav ni bila popolnoma prepričana, ali ji bodo odstranili cel jajčnik. Druga pacientka pa je bila nosečnica v 35. tednu, ki je bila hospitalizirana zaradi oligohidramniona. (Pri pregledu: izmeri obseg trebuha, razdaljo simfiza-fundus, z Leopoldovimi (Lavričevimi?!) prijemi določi lego, položaj in vstavo, izmeri dist. Spinarum, cristarum, trochanterica, poslušaj plodove utripe.)
Tokrat sem takoj po pregledu imela ustni del pri prof. Geršakovi: 2 vprašanji iz ginekologije, 2 iz porodništva, 1 iz reprodukcije (prej te vpraša, kaj si imel za seminar, da sene ponavlja, in kje si imel vaje) in sicer:
-endometrioza
-krvavitve v 3./3 nosečnosti
-sladkorna bolezen in nosečnost
-kolpitis
-moška neplodnost
Da ti čas za pripravo, lahko si par stvari zapišeš, nato začneš prosto razlagati o temi. Občutek sem imela, da ji je všeč neka sistematika (da ni vse skupaj ena solata) in da hkrati logično razmišljaš – da izluščiš, kaj je bistveno za klinika, kako prepoznaš nekaj in kako ukrepaš. Ko je zadovoljna z odgovorom, te ustavi in greš naprej, če se ti zatakne, ti da kakšno podvprašanje. Na izpitu mi je bilo prijetno, njen odnos pa profesionalen in naklonjen.
Za tem sem imela še praktični izpit v porodnem bloku, žal se imena spraševalke nikakor ne morem spomniti. Že pred izpitom me je kolegica opozorila, da je res važen vrstni red podajanja anamneze – naj bi bil tak, kot je v porodnem zapisniku (če pogledaš v različne knjige, je v vsaki napisano nekoliko drugače..): Kdo, kaj, zakaj (23. letna ta in ta v 35. tednu nosečnosti je bila sprejeta v bolnišnico zaradi ugotovljenega oligohidramniona na rednem ultrazvočnem pregledu.). Sledi družinska anamneza, osebna anamneza (alergije, zdravila!!), ginekološka anamneza, pretekle nosečnosti, sedanja nosečnost (vprašaj tudi, ali jemlje folno kislino! Pregledi, težave, komplikacije..)/sedanja bolezen. Potem poročaš še o zunanjem porodniškem pregledu, podvprašanje je bilo, kaj določamo z Leopoldovimi prijemi. Pri ginekološki anamnezi sem morala pojasniti, katere so najpogostejše ciste in kaj določa njihovo “nevarnost” oz. kakšne lastnosti jih opredelijo kot nevarnejše. Še enkrat: vrstni red anamneze je važen, ne prevzemam pa odgovornosti, da hočejo vsi slišati enakega  Pri meni je bil ta pravi. Verjetno pa je odvisno od izpraševalca: nekateri res hočejo slišati vse od a do ž, dobro pa je, da bolj poudarite bistvo in ostalo skrajšate do neke razumne mere.
Sledil je vpis ocene v indeks in prijeten stisk roke – paše po vsakem izpitu 
Srečno!