Ustna vprašanja - prof. Štrucl

Njegova klasična vprašanja:

1. Premik tekočine iz kapilare v tkivo
Poveš nekaj na splošno, podvprašanja: kaj je onkotski tlak, v katero skupino tlakov spada (osmotski), kako je v sistemski in glomerulni kapilari - tista 2 grafa lahko narišeš, ampak je dovolj, da poveš, da poteka v glom. kap. samo filtracija, reabsorpcija pa je potem šele v peritubulni kapilari, zakaj nastane tlačna razlika vzdolž kapilare (Poiseuillov zakon, upor, pretok, delta p = RQ,..)

2. Izločanje H+ preko ledvic
Poveš, da se za vsak izločen H+ se reabsorbira 1 HCO3-, da se v prox. tubulu izloča H+ s sekundarnim aktivnim transportom (Na+-H+ kotranspot), v debelem delu HZ, dist. tubulu in zbiralcih pa se izloča s primarnim aktivnim transportom (protonska črpalka), v kakšni obliki se izloča (NH4, s fosfati in sulfati)

3. Kisikov dolg
Povzameš tisto, kar piše v navodilah za vaje, kako merimo kisikov dolg (merimo konc. O2 (npr.) vsako minuto po končanem naporu, zakaj nastaja laktat (anaerobna razgr., ker aerobna ne zadostuje več) + kako nastaja (mišični glikogen ==> glukoza ==> laktat), koliko ATPja dobimo pri aerobni (30) in anaerobni (2)razgradnji 1 molekule glukoze,...

Pri njemu vlečeš listek z vprašanji, da ti čas, da se pripraviš in skiciraš kaj na list papirja, zelo je prijazen. Ni zloben, če vržeš ven kako neumno. V glavnem prijetna izkušnja :) Se pa oceno težko zviša za več kot 1 oceno. Svetujem, da si pred izpitom pogledate zbirko vprašanj z odgovori od Petre, da si malo osvežite spomin :)