Ustna vprašanja - prof. Potočnik

Ustna vprašanja iz junijskega roka.

Prijazen, res nič bat!
1. Najprej sem dobila sliko seboroičnega dermatitisa. Potem sem mogla povedat diagnozo, zdravljenje (dokaj podrobno).

2. Drugo vprašanje so bli retinoidi (kje uporabljamo in stranski učinki podrobno - kaj narediti, če ženska zanosi in uporablja retinoide - splav!).

3. Gonoreja+sifilis - primerjava, zdravljenje: pri gonoreji omenite tudi azitromicin poleg ceftriaksona.



1. Slika BCC na nosu. Prekrije diagnozo, tako da moraš sam povedat. Mislim, da mu je bilo všeč, da nisem kar izstrelila BCC (čeprav je bilo zelo jasno), ampak najprej opisala lezijo in utemeljila, kaj je BCC. Podvprašanja:kaj je značilno za BCC in kako ukrepamo? Kako ga odstranimo? Glede na to, da si na nosu ne želimo rezat tkiva, če ni potrebno, prej naredimo biopsijo. Ker je bila lezija umbilicirana, je sledilo vprašanje, kaj umbiliciranega še poznam in tako sva prešla na

2. Poksviruse in moluske. Prenos, otroci, odrasli spolno, kdaj. Kaj naredimo z njimi? Kako bi izgledal pri bolniku s AIDSom? (na obrazu se pojavijo in takega moraš testirat na HIV, če še ne vem, da ga ima).

3. Zdravljenje aken. Vmes sicer taka podvprašanja kot "kakšna je sestava tekočega pudra" (in hoče slišat nekaj v smislu 30 glicerol, 20 cinkova pasta, aqua purificata, pa ne vem, kaj še, ampak nisem vedela seveda, pa ni bilo nič hudega). Potem pa še, kaj so condylomata lata.
Baje zelo rad sprašuje sifilis, vse možne kožne in sluznične spremembe, vključno s tem, v katerem tednu se pojavijo in kdaj izginejo.



1. Slika: Microsporosis (zelo tipična slika fantka, ki ima eno žarišče na bradi). Sem povedala vse osnovne stvari (povzročitelj, prenos, izgled, zdravljenje), potem pa še podvprašanja o diagnostiki (nativni mikroskopski preparat, kaj še naredimo - kultura), kdaj zdravimo lokalno, kdaj sistemsko, koliko časa zdravimo (dokler je kontrolni nativni mikro. preparat negativen), kaj bi vprašala v anamnezi (stik z mačkami, drugi oboleli v družini), kje se najpogosteje pojavlja, kje najpogosteje pri ženskah (golena, ker se mačke motajo okoli njih :D), ali so antimikotiki varna zdravila (hepatotoksičnost, preiskave jetrnih testov praviloma pred, med in po zdravljenju).

2. Genitalne okužbe s klamidijo (sevi D-K! - tega nisem vedela za 100, je potem on povedal). Spet sem povedala vse osnovne stvari, kako se prenaša, zapleti (po logiki: cistitis, prostatitis, PID pri ženskah!,...), zdravilo izbora: azitromicin.

3. Impetigo. Enako: osnove (povzročitelji, izgled, zdravljenje), nobenih podvprašanj.
Profesor je prijazen, umirjen, v glavnem ni razloga za strah. Poskusite povedati čim več sami (če se ne spomnite točno določenega zdravila, povejte pa v katero skupino spada: antimikotiki, tetraciklini,...), mene ni spraševal nobenih podrobnosti :) Ocena pa je enaka kot na pisnem delu. Srečno!



1. Slika, na kateri je bil EEM (pokrije besedilo pod sliko, razmišljaš o DD). Opišeš eflorescence, tipe EEM, značilnost vsakega tipa, kako zdraviš.

2. Vmes je vprašal še sistemske stranske učinke KS.

3.Vprašanje za konec: katere kortikosteroide in v kakšnih dozah bi dal za labialni herpes :) (vprašanje iz pisnega izpita). Seveda odgovoriš, da jih ne daš.
Zelo prijeten izpit!